Posvađali se srpski kandidati za Oskara

Dok se Paskaljević i Dragojević takmiče ko će kome bolje doskočiti, režiser "Ustaničke ulice" Miroslav Terzić srećan je što je njegov film uopšte u konkurenciji
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2012. 17:33h

Tri srpska filma u konkurenciji su za nacionalnog kandidata za Oskara: "Kad svane dan", "Parada" i "Ustanička ulica", a da sve prođe u balkanskom duhu i tradiciji potrudili su se reditelji Srđan Dragojević i Goran Paskaljević koji su osuli paljbu jedan po drugom.

Dragojević, naime, tvrdi da je Paskaljević kao doskorašnji predsjednik Akademije filmske umjetnosti i nauke koja odlučuje o kandidatu, u konfliktu interesa, što je slikovito objasnio za "Blic".

"Zamislite da ste vlasnik kompanije koja konkuriše na opštinskom tenderu za javne nabavke. Pri tome, znate da je predsjednik opštine takođe odlučio da sa svojom firmom konkuriše na istom tenderu i da je pri tom u mogućnosti da sam sastavi komisiju koja o tenderu odlučuje. Doduše, on je ponudio ostavku na funkciju, ali vi čitate novine i znate da je to česta praksa kod korumpiranih i licemjernih političara", kazao je Dragojević, objašnjavajući da o kandidaturi filmova odlučuju ljudi koje je postavo Paskaljević.

Po njegovom mišljenju, "izbor komisije koja odlučuje o tome koji će film predstavljati Srbiju vrši se pod nejasnim kriterijumima, od slučaja do slučaja.

Sa druge strane, ni autor filma "Kad svane dan" nije ostao dužan Dragojeviću.

"On sigurno nije ličnost koja meni može da drži moralna predavanja. Poređenje s političarima očigledno dolazi od činjenice da mu je politika kojom se bavi (Dragojević je član Socijalističke partije Srbije) isuviše udarila u glavu. Kad sam prijavio svoj film za Oskara, istog trenutka sam dao ostavku na mjesto predsjednika, što je društvena funkcija koja se nikako ne može porediti sa preduzećima i predsjednikom opštine", odgovorio je Paskaljević.

On tvrdi da su sve njegove funkcije unutar Akademije "na ledu" i ističe da je prije svega reditelj, a ne funkcioner. Zatim se pohvalio kako će njegov film biti prikazan u Mastersu u Torontu, dok je, po njegovim riječima, Dragojevićeva "Parada" gubila na lokalnim takmičenjima u Sopotu, Novom Sadu, Paliću... Dok se Paskaljević i Dragojević takmiče ko će kome bolje doskočiti, režiser "Ustaničke ulice" Miroslav Terzić srećan je što je njegov film uopšte u konkurenciji.

"Nisam ni znao. Na putu sam, pa mogu samo da vam kažem da je to divno", kazao je Terzić za "Blic".

Srpski kandidat za Oskara biće poznat 27. avgusta.

Galerija

Bonus video: