Namirnice koje ne goje

Studija koja je objavljena u Lipidsu otkrila je da kokosovo ulje zapravo smanjuje gojaznost u području stomaka.
171 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2012. 10:25h

1. Govedina hranjena travom

Iako je dosta skuplja, isplati se. Studije pokazuju da govedina hranjena travom ima više nivoe omega-3 masnih kisjelina koje smanjuju rizik od srčanih oboljenja. A osim toga, ima i manje kalorija.

2. Maslinovo ulje

Osim što je bogato polifenolima, koji čuvaju od raka, i ima masnoće koje jačaju srce, maslinovo ulje, kako pokazuje nedavna studija, dobro je i za skidanje kilograma.

Ishrana bogata maslinovim uljem dovela je do viših nivoa adiponektina nego dijete bazirane na ugljenim hidratima ili proteinima. Inače, adiponektin je hormon koji uništava masnoće u tijelu. Što ga više imate, indeks tjelesne mase biće niži.

3. Kokos

Studija koja je objavljena u Lipidsu otkrila je da kokosovo ulje zapravo smanjuje gojaznost u području stomaka. Polovina učesnika u istraživanju konzumirala je svakodnevno dvije kašike kokosovog ulja, dok je druga polovina dobila sojino ulje. Iako su učesnici obje grupe izgubili na kilaži, samo su im se u grupi koja je pila kokosovo ulje istopile naslage oko struka.

4. Tamna čokolada

Nedavno istraživanje je pokazalo i da su oni koji su dva sata prije obroka konzumirali tamnu čokoladu uneli 17 posto kalorija manje tokom obroka nego oni koji su konzumirali mliječnu čokoladu. Razlog? Tamna čokolada duže se zadržava u probavnom traktu pa stvara osjećaj sitosti.

5. Maslac od badema

Studija koju je proveo International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders došla je do nevjerovatnih rezultata. Učesnici istraživanja podijeljeni su u dvije grupe, od kojih je jedna slijedila dijetu s niskim masnoćama (18 posto masti), dok je druga bila na dijeti s umjerenim masnoćama (39 posto), s tim da je ekstra masnoća dolazila od badema.

Druga grupa je iznenađujuće izgubila više kilograma nego prva, i to uprkos tome što su obje grupe unosile isti broj kalorija. A da stvar bude bolja, druga grupa je postigla čak 50 posto veće smanjenje struka.

Kako je to moguće? Bademi sadrže jedinjenja koji ograničavaju količinu masnoća koju tijelo apsorbuje, tako da neke prolaze nesvarene.

Bonus video: