Breskva za bolje varenje

Ima čitavu bateriju antioksidanata: beta – karotin, vitamin C, selen. Posebni antioksidant je hlorogenska kiselina, zatim lutein, zeaksantin i kriptoksantin – sprečavaju starenje i hronična oboljenja.
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 11:02h

Pogledajte breskvu. Još jedna gošća iz Kine, gdje je simbol dugog života i poetski naziv za mladu. Da li možete da vjerujete da su je jeli ljudi prije 4000 godina i da je njeno uzgajanje počelo prije nego što je počela da se zapisuje istorija? Njen latinski naziv je Prunus persica (persijska šljiva), jer se smatralo da potiče iz Persije. Ustvari, nju su iz Persije donijeli Rimljani u Evropu.

Sve je kod breskve nekako profinjeno: boja, miris, ukus, baršunasta kožica. Najmirisnija je baš kožica i potiče od jedinjenja laktona. Čini je najviše vode (80 – 90%), nešto ugljenih hidrata, veoma malo masti i bjelančevina. Ima veoma povoljnu, u prevodu malu kalorijsku vrednost (40 – 52kCal na 100 g) a dosta dijetnih vlakana (ona su u kožici, kao i brojne druge korisne materije i zato je ne ljuštite!).

Od vitamina su nam tu: beta – karotin (prelazi u vitamin A ako ga nedostaje, a ako ga ima dovoljno djeluje kao antioksidans), vitamin C, vitamini B grupe, PP (niacin, vitamin B3). Rođaka nektarina ima manje C vitamina, više beta karotina i veću kalorijsku vrednost.

Minerali ne zaostaju: kalijum (u značajnoj količini), fosfor, magnezijum, natrijum, sumpor, kalcijum; breskva je rijetka voćka koja sadrži selen. Tokom ljeta, pri velikim vrućinama, znojenje je obilnije. Tu breskva „uskače“ i nadoknađuje izgubljenu tečnost, vitamine i minerale.

Zahvaljujući svom sastavu, to je jedna od prvih namirnica koja se ponudi bebama, a one je uglavnom rado prihvate, jer ne mogu da odole tom mirisu i ukusu. Brojne su “sposobnosti” breskve: ima diuretski efekat, snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od šloga, pročišćava organizam, podstiče i olakšava varenje.

Ima čitavu bateriju antioksidanata: beta – karotin, vitamin C, selen. Posebni antioksidant je hlorogenska kiselina, zatim lutein, zeaksantin i kriptoksantin – sprečavaju starenje i hronična oboljenja. Ublažavaju zapaljenske procese i imaju preventivno dejstvo protiv razvoja malignih promjena na ćelijama.

Aroma breskve je vrlo atraktivna. Možete da je jedete samu ili ukomponovanu u voćnu salatu, svakako ste spojili lijepo sa korisnim. Ne treba da vam hvalim sok ili džem. Sušene breskve su još jedan oblik koji može da se koristi cijele godine. Preporučiću vam čaj sa breskvom: skuvajte crni ili zeleni čaj,

isjeckajte u njega breskve, ostavite da se prohladi i zasladite ga medom. Ovaj napitak pruža možda više uživanja nego koristi, ali ako zažmurite dok ga pijete, možda vam uspije da se vratite u davnu daleku Kinu, ko zna?

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: