Uspješan "Durmitor art eko festival", Rambo "namagarčio" publiku

Na Žabljaku se crtalo, izrađivane su skulpture, organizvoane izložbe, akrobatski performansi, projekcije filmova, hortikulture, pejzažne arhitekture...
122 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 14:16h

"Durmitor art eko festival" uspješno je završio petodnevno trajanje svugdje po Žabljaku i za tu svrhu izgrađenom amfiteatru na obali Crnog jezera, svakodnevno privlačio veliku pažnju mještana i turista, a organizatorima ulio dodatno samopouzdanje da se narednog ljeta ponovo dogodi.

Uprkos činjenici da završnicu festivala nije obilježio nastup Ramba Amadeusa, koji ih je u zadnji čas obavijestio da ne može doći, pa su mnogi koji su ga očekivali ocijenili da ih je popularni muzičar "namagarčio".

Direktorica festivala Olivera Loka Zorić izražava zadovoljstvo interesovanjem Žabljačana i turista i dodaje da je svakog dana njihova dešavanja pratilo po makar 2.000 ljudi, a večernje porgrame na Crnom jezeru po 500 zainteresovanih.

"Zbog kiše smo Horsman Coyote koncert i nastup MC Marka, umjesto u četvrtak uveče na Crnom jezeru, pomjerili za petak popodne. Sve drugo - od crtanja, izrade skulptura, izložbi, akrobatskih performansa, projekcije filmova, hortikulture, pejzažne arhitekture, radionica za djecu, cirkuskih performansa i DJ nastupa na trgu dešava se prema programu i skreće zapaženu pažnju tako da smo uspjeli u namjeri da kroz umjetnost pobudimo ekološku svijest", kazala je Loka Zorić.

Ona je dodala nemjerljiv doprinos brojnih sponzora, aktivnost 73 angažovana umjetnika različitih profilacija, i oko 70 volontera. Ističe i direktora NP "Durmitor", lokalne uprave, policije, hotelijera i zaposlenih u piceriji "Zlatni papagaj".

"Moram pomenuti Zorana Jokića i njegove saradnike čiji opanci od recikliranih plastičnih flaša ostaju da plutaju najljepšim jezerom Durmitora. I Danila Baletića, autora grandioznog transformersa, nastalog od ko zna koliko tona gvožđa, koji je takođe ostao na obali jezera.

Tamo se dogodila i grupna izložba slika, "Kolonija Tare i Potarja" slikara Naoda Zorića, Mića Vemića i Sava Pavlovića. Jedan od žabljačkih zidova krasi portret drobnjačkog harambaše Novice Cerovića što znači da smo mislili i o tradiciji. Neprekidno sa nama je bio i popularni Nigor", kazala je Olivera Zorić.

"Durmitor art eko festival" živopisnim muralima pokrio je sivilo betonskih parapeta u centru grad. Oronule fasade pojedinih zgrada podloga su za postavljanje izložbenih eksponata, a terasa davno zaboravljenog mliječnog restorana ili "Majdove kafane", kako su prije pola vijeka nazivali ugostiteljski objekat u ulici narodnih heroja, bila je interesantan prostor za projekciju filma.

Hortikulturni sadržaj u centru odradili su stručnjaci pejzažne arhitekture i hortikulture sa mladim volonterima i poručili Žabljačanima da krenu ovim putem, svom gradu podare što više zelenila i jačaju svijest o ekologiji i umjetnosti.

Galerija

Bonus video: