Završen peti Espressivo

Aleksandar Rudin, violončelista svjetskog ranga, Mihail Berežnicski, Bred Rihter, Jaroslav Nadržicki samo su neka od imena koja su ljubiteljima klasične muzike na Cetinju otvorila vrata njihove umjetnosti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 10:01h

Svečanim koncertom festivalskog orkestra, kojim je dirigovao Sergej Zbatjan, preksinoć je na Cetinju završen peti Međunarodni festival umjetničke muzike “Espressivo”. Koncipiran prije svega kao festival solističke i kamerne muzike, festival je i ove godine okupio dva orkestra koje su sačinjavali neki od najboljih umjetnika regiona i svijeta.

Aleksandar Rudin, violončelista svjetskog ranga, Mihail Berežnicski, Bred Rihter, Jaroslav Nadržicki samo su neka od imena koja su ljubiteljima klasične muzike na Cetinju otvorila vrata njihove umjetnosti. Po mišljenju umjetnika publika je svima pružila jaku uzvratnu emociju čime je učinila da svi programi u cjelosti uspiju.

Preksinoć je na završnom koncertu petog izdanja “Espressiva” nastupio festivalski orkestar pod dirigentskom palicom Sergeja Zbatjana, mladog dirigenta rođenog 1987. u Jerevanu u porodici muzičara. T

okom svog školovanja Zbatjan je pokazao veliko interesovanje prema dirigovanju i započeo je studije na “Yerevan Komitas State Conservatoryn” gdje je pohađao kurseve kod Jurija Davtjana. Sa 18 godina osnovao je i postao umjetnički direktor “State Youth Orchestra of Armenia”, sastavljenog od mladih talentovanih ljudi, mahom studenata osnovnih i postdiplomskih studija na “Yerevan Komitas State Conservatory”.

Godinu kasnije, SYOA postao je rezidentni orkestar “Aram Khachaturian International Competition”, a 2008. predsjednik Republike Jermenije proglasio ga je Državnim orkestrom i dodijelio specijalan status za visoki profesionalizam i duboko razumijevanje savremene muzike. Festivalski orkestar je nastupio uz soliste Jaroslava Nadrzickog, Mihaila Berežnickog i Mirana Begića, a izveli su djela Baha, Hendla, Mendelsona, Bruha i Barbera.

Bonus video: