Branioci: Lekićeva izjava neprimjerena, krši prava naših branjenika

Uloga advokata nije lično afirmisanje na štetu stranaka u sporu, već zaštita njihovog ličnog dostojanstva i pravnog integriteta, ističu branioci Tripko Karadžić, Nikola Kandić i Natalija Karadžić
269 pregleda 0 komentar(a)
auto, Radomir Đuričković, Foto: Svetlana Đokić
auto, Radomir Đuričković, Foto: Svetlana Đokić
Ažurirano: 06.06.2018. 10:33h

Skoro pa svaki građanin poznaje institut pretpostavke nevinosti, po kojem se svako smatra nevinim dok se njegova krivica za krivično djelo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda, te samim tim nije primjerena izjava advokata Damira Lekića u kojoj navodi da u slučaju ubistva Radomira Đuričkovića "nije sporna krivica osumnjičenih“.

To se navodi u saopštenju Tripka Karadžića, Nikole Kandića i Natalije Karadžić, branilaca okrivljenih Igora Mašanovića, Vukana Vujačića i Marija Miloševića.

Lekić, smatraju oni, na ovaj način direktno krši vitalna prava i slobode njihovih branjenika, dajući sebi za pravo ulogu suda, kao jedinom nadležnom za utvrđivanje krivice, i "šteteći ugledu ne samo naših branjenika već i njihovih porodica".

"Uloga advokata nije lično afirmisanje na štetu stranaka u postupku već zaštita njihovog ličnog dostojanstva i pravnog integriteta, naravno postupajući u zakonskim okvirima. Ovo posebno sa razloga što je optužnica nepotpuna i ne sadrži dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su naši branjenici izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret, što potvrđuje i sama činjenica da je tužilaštvo podiglo optužnicu nakon skoro dvije godine, upravo iz razloga nepostojanja dokaza. Svaka izjava u ovoj fazi postupka, a koja se tiče krivice osumnjičenih krši osnovne ustavne i međunarodnopravne garancije", stoji u saopštenju branilaca.

Bonus video: