Naučnici korak bliže stvaranju antibebi pilule za muškarce

Nedostatak muške kontraceptivne pilule na tržištu, smatraju stručnjaci, doprinosi velikom broju neplaniranih trudnoća
78 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2012. 12:10h

Nakon više uspješnih testiranja na miševima, naučnici vjeruju da su korak bliži razvoju pilule za kontracepciju za muškarce.

Pilule za kontracepciju za žene postoje već decenijama, ali su pilule za muškarce zasad "nemoguća misija", navodi BBC.

Rezultati američke studije, objavljene u časopisu Cell, pokazuju da su naučnici uspjeli da naprave pilule koje su na miševe učinile privremeno neplodnim bez ometanja njihovog seksualnog nagona.

Stručnjaci navode da su takvi rezultati sjajni, ali da je neophodno sada sprovesti testiranja i na ljudima.

Lijek cilja na protein koji postoji samo u testisima i presudan je za proizvodnju sperme

Američki naučnici na Dana-Farber institutu za rak i Baylor koledžu medicine testiraju lijek nazvan JQ1. Lijek cilja na protein koji postoji samo u testisima i presudan je za proizvodnju sperme.

Davanje lijeka je kod miševa smanjilo proizvodnju sperme i postajali su neplodni. Onda kada su miševima prestali da daju tablete, oni su mogli normalno da nastave sa razmnožavanjem i da imaju mlade.

Jedan od istraživača dr Džejms Bradner kaže da lijek stvara brzo i reverzibilno smanjenje broja spermatozoida i utiče na njihovu pokretljivost.

"Rezultati pokazuju da je reverzibilan, oralni kontraceptiv za muškarce moguć".

Naučnici se nadaju da bi tokom istraživanja mogli da ciljaju na isti protein kod muškaraca, ali će, da bi lijek bio siguran i efiksan za ljdue, biti neophodno sprovesti mnogo više testova nego što je to dosad učinjeno.

Dr Alan Pejsi sa Univerziteta u Šefildu kaže da je potreba za kontraceptivnom pilulom za miškarce velika, jer su dosadašnja rješenja uglavnom zasnivana na tome da se njima utiče na muški hormon testosteron.

"Sličnost u proizvodnji sperme je jako slična kod miševa i ljudi, tako da na kraju možemo očekivati da ovo istraživanje zaista doprinese razvoju muške kontraceptivne pilule"

On smatra da bi testiranja na ljudima trebalo da budu sasvim jednostavna.

Profesor Mojra Obrajan sa Monash univerziteta u Australiji kaže da bi ovo otkriće moglo da ima velik naučni i društveni uticaj.

"Sličnost u proizvodnji sperme je jako slična kod miševa i ljudi, tako da na kraju možemo očekivati da ovo istraživanje zaista doprinese razvoju muške kontraceptivne pilule".

Iako postoji hitna potreba za novom vrstom kontracepcije, dodaje on, put od onoga što je danas navedeno na papiru do trenutka kada će novi proizvod ugledati svjetlost dana, biće vjerovatno dug.

Galerija

Bonus video: