Najbolje što druga Rusija može da ponudi

Forum, prema riječima organizatora, ima zadatke i ambicije isključivo vezane za kulturu. Novi talas Rusa u Evropi sebe više ne naziva emigrantima. Pisci i umjetnici aktivno učestvuju u ruskom umjetničkom životu, ali istovremeno imaju i osobeno iskustvo Evropljana
145 pregleda 1 komentar(a)
Marat Geljman, Foto: Zoran Đurić
Marat Geljman, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.06.2018. 07:24h

SlovoNovo, forum ruske kulture u Evropi prvi put biće održan od 21. do 28. septembra u Crnoj Gori. Vodeći savremeni ruski galerista i kurator Marat Geljman, osnivač Dukley European Art Community u Budvi ugostiće vodeća imena savremene ruske književnosti, likovne i muzičke umjetnosti. Forum će biti održan pod pokroviteljtvom Rusa - ruskih pisaca, slikara, muzičara i novinara, koji potpuno ili djelimično žive i rade van Rusije.

Tokom posljednje decenije, veliki talas kreativnih ljudi napustio je Rusiju. Vijek nakon Oktobarske revolucije i prvog talasa emigranata, još jedan naraštaj umjetnika, pisaca, novinara i drugih intelektualaca napušta Moskvu i Sankt Peterburg zbog rastuće represije i autoritarizma. Druga Rusija, koju predstavljaju ovi ljudi, nije geografski pojam - postoji tamo gdje su drugi Rusi. I tako je tokom nekoliko generacija druga Rusija - Rusija pjesnika i pisaca, Rusija kulture, uništena u Sovjetskom Savezu - sačuvana u podzemlju i u emigraciji.

Forum, prema riječima organizatora, ima zadatke i ambicije isključivo vezane za kulturu. Novi talas Rusa u Evropi sebe više ne naziva emigrantima. Pisci i umjetnici aktivno učestvuju u ruskom umjetničkom životu, ali istovremeno imaju i osobeno iskustvo Evropljana.

“Želimo da predstavimo značajne pisce, kao što su Vladimir Sorokin, Boris Akunjin, Ljudmila Ulicka, Mihail Šiškin, umjetnike kao što su Ilja i Emilija Kabakovi, Komar i Melamid, Alekandar Kosolapov, Ivan Čujkov, Dmitrij Vrubelj, Boris Mihailov, Erik Bulatov i mnogi druge - novinare, pjesnike, muzičare i producente koji stvaraju van Rusije”, saopštili su organizatori.

Čhartišvili: Dvadeset prvi vijek je teško vrijeme za diktaturu

Organizaciono, Forum je baziran na evropskim gradovima. Na početku, biće izabrano šest ili sedam gradova koji će biti punopravni učesnici u cijelom programu - prezentaciji ruske kulture svog grada, a umjetnici iz drugih gradova biće pozvani kao individualni učesnici. Ipak, to neće biti samo ljudi, već i institucije u nekim slučajevima. Prezentacije ovih delegacija biće sabrane u almanahu ruske kulture u Evropi. Izbor gradova, sa jedne strane je transparentan, a sa druge strane nije konačan. Organizatori ovo ne vide kao veliki problem zato što je ovo prvi Forum, a u okviru sljedećeg imaće delagacije iz drugih gradova.

U radu Foruma sa specijalnim projektima učestvuju pisci kao što su Vladimir Sorokin, Boris Akunjin, Ljudmila Ulicka, umjetnici Vladimir Dubosarskij, Vrubelj i Timofejeva, Evgenij Dubskij, Zoja Čerskaja.

Na Forumu će biti predstavljen kulturni život ruskog Londona, ruskog Berlina, ruske Rige, Praga, Kipra, Crne Gore.

Biće održani okrugli stolovi na teme: ruskogovoreći mediji u Evropi, ruski kulturni centri, knjižare, problemi u odnosima sa lokalnim kulturnim kontekstima, analiza uspješnih slučajeva integracijâ ruske kulture kao dijela evropske kulture. Takođe, biće odražne izložbe, susreti sa piscima i koncerti. Organizatori Foruma iniciativna su grupa u sastavu: Marat Geljman, Boris Akunjin, Žana Njemcova, Igora Cukanov i Antona Litvina. Organizatori se nadaju da će se forumski tim vremenom proširiti i da će postati direkcija, a da će Forum da se razvija i održava u raznim državama. U Crnoj Gori, koja je ovogodišnji domaćin, organizatori su Dukley European Art Community i inicijativna grupa koju predstavljaju: Marat Geljman, Ivan Dembicki i Nadežda Leptova. Generalni sponzor je kompanija „Stratex“. Sponzor specijalnog programa je hotelska grupa „September hotels“.

Bonus video: