Novi postupak protiv Goranovića: Još pet klijenata ojadio za 20.000 eura

Goranović se nije pojavio na suđenju pošto mu je poziv poslat na kućnu adresu, a ne u zatvor u Spužu, gdje se nalazi zbog održavanja kazne od 4,5 godina
338 pregleda 0 komentar(a)
novac, pare, euro, Foto: Arhiva Vijesti
novac, pare, euro, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.08.2012. 17:36h

Suđenje Milošu Goranoviću iz Nikšića, blagajniku-likvidatoru u Atlasmont banci u gradu pod Trebjesom, osumnjičenom da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, odloženo je za 17. oktobar.

Goranović se nije pojavio na suđenju pošto mu je poziv poslat na kućnu adresu, a ne u zatvor u Spužu, gdje se nalazi zbog održavanja kazne od 4,5 godina.

Goranović je u maju 2011. godine osuđen na četiri i po godine zatvora, jer novac od 32 deponenta, u pitanju je 562.347 eura, nije unio u depozit banke, već ga je zadržao za sebe.

On se u pritvoru nalazi od 19. oktobra 2010. godine.

Pošto se u međuvremenu javilo još pet deponenata koji su oštećeni za oko 20.000 eura, pokrenut je novi postupak.

Oštećeni, koji su se pojavili na zakazanom ročištu, bili su razočarani odlaganjem suđenja, istakavši da ih ne interesuje Goranović, već banka jer - oni novac nijesu oročili kod njega lično, već kod Atlasmont banke.

Među oštećenim klijentima je i Rada Skrobanović, državljanka SAD, koja je rođena u Nikšiću.

“Nije mi mnogo do novca, koliko do načina na koji sam prevarena i ophođenja i ponašanja gospode iz Atlas banke prema klijentima koje su oni oštetili, a ne pojedinac. Mene ne interesuje službenik, jer taj je posao mogao da radi bilo ko, a moj novac je bio kod banke, a ne kod nekog pojedinca. Zato i tražim da mi banka namiri štetu jer to je valjda njihova obaveza prema klijentima, a poslije oni neka tuže svoje službenike”, kazala je Skrobanović, koja je oštećena za nešto više od šest hiljada eura.

“Ne vjerujem da će ovaj proces donijeti ništa novo. Ovo je samo gubljenje vremena i ostavljanje mogućnosti Atlas banci da dobije na vremenu. Vraćam se za Ameriku a ostalim klijentima želim puno sreće, mada nijesam neki optimista u vezi sa ovim slučajem”, kazala je Skrobanović.

Goranović je, kako je sud dokazao u prethodnom postupku, sa deponentima banke zaključivao fiktivne ugovore o oročenom depozitu, koje je svojeručno potpisivao, a zatim fiktivno upisivao iznose pripadajuće kamate na fiktivno oročene depozite i izdavao fiktivne uplatne naloge, tako da uplate nijesu evidentirane u informacionom sistemu Atlasmont banke, jer novac nije ni unesen u depozit.

Goranović je na prethodnom suđenju priznao da je izvršio krivična djela koja su mu stavljana na teret i način na koja su izvršena.

Atlas banka je obeštetila određeni broj oštećenih klijenata iz prvog postupka tako da se i ona pridružila krivičnom gonjenju protiv Goranovića, zahtijevajući isplatu 410.000 eura.

Sud je, pored kazne od 4,5 godina zatvora, optuženog obavezao da banci isplati iznos od 410.000 eura imajući u vidu činjenicu da je najveći broj oštećenih naveo da će svoj imovinsko-pravni zahtjev ostvariti kod Atlas banke kao poslodavca optuženog.

Bonus video: