Šariću, Boreti i Čili Šćekiću uzeti telefoni

U nekoliko soba u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija službenici ZIKS-a pronašli 73 mobilna
129 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 12:02h

U sobama osuđenika i pritvorenika Duška Šarića, Milana - Čile Šćekića, Saše Borete i Milića Šakovića, prije nekoliko dana službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija pronašli su i oduzeli mobilne telefone, saznaju “Vijesti” iz spuškog zatvora.

Duško Šarić (35), brat odbjeglog narkobosa Darka, u čijoj zatvorskoj sobi u Bijelom Polju je pronađen telefon i njegov sugrađanin Jovica Lončar (47), u maju su proglašeni krivim po optužnici za pranje oko 22 miliona eura, zarađenih švercom kokaina.

Specijalizovano vijeće kojim je predsjedavao sudija Šefkija Đešević, osudilo je Šarića na osam, a Lončara na šest godina zatvora i obavezalo ih da na ime protivpravno pribavljene imovinske koristi u budžet Crne Gore uplate više od 20 miliona eura.

Saša Boreta, Foto: Savo Prelević

Saša Boreta okrivljen je za podstrekavanje na ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, a Milan-Čila Šćekić prema toj optužnici jedan je od izvršilaca Šćekićevog ubistva.

Milić Šaković, čije se ime često nalazi na stupcima crne hronike, optužen je da je u aprilu ove godine napao Ismeta i Elvisa Škrijelja i nanio im lakše tjelesne povrede.

Prema nezvaničnim informacijama neki od njih priznali su da su koristili telefone, a neki ne. Iz ZIKS-a nisu zvanično odgovorili da li su telefoni zaplijenjeni u sobama ovih osuđenika, ali je rečeno da su u periodu od kad je na čelu zatvora nova uprava oduzeli više desetina mobilnih telefona.

Racija i u istražnom

“U posljednja dva mjeseca kod pritvorenih i osuđenih lica pronađena su i oduzeta 73 mobilna telefona. U pritvorskoj jedinici Zatvora Bijelo Polje i Zatvora Podgorica pronađena su i oduzeta 34 mobilna telefona”, saopšteno je iz spuškog zatvora.

U istom periodu službenici obezbjeđenja ZIKS-a tri puta su spriječili unošenje nedozvoljenih sredstava u unutrašnjost zatvora.

Nekoliko zatvorenika ranije je “Vijestima” dostavilo pismo u kojem tvrde da im službenici ZIKS-a za određenu nadoknadu unose mobilne telefone

Nekoliko zatvorenika ranije je “Vijestima” dostavilo pismo u kojem tvrde da im službenici ZIKS-a za određenu nadoknadu unose mobilne telefone.

Kako se unose telefoni

Iz uprave te ustanove juče nije odgovoreno da li im je poznato da pojedini službenici to rade, ali su kazali da se telefoni često nađu kod onih koji zatvorenicima dolaze u posjetu.

"Mjere koje se preduzimaju u Zatvoru daju rezultate, pa nije mali broj slučajeva da se prilikom pretresa stvari i lica koja dolaze u posjetu pritvorenim i zatvorenim licima pronađu mobilni telefoni i druge nedozvoljene stvari. Često se dešava da se nedozvoljeni predmeti pokušavaju unijeti u raznoraznim stvarima, hermetički zatvorenim bocama, kanticama u kojima je napravljeno duplo dno, papučama..”, pojasnili su iz ZIKS-a.

Za dva mjeseca, koliko su na čelu ZIKS-a Miljan Perović i njegov pomoćnik Milan Tomić, protiv jednog službenika pokrenut je disciplinski prekršaj zbog lakšeg disciplinskog prestupa.

Galerija

Bonus video: