Ljekari savjetuju solarijum samo u slučaju oboljenja kože

"U našem klimatskom podneblju nema ama baš nikakvog opravdanja za primjenu solarijuma"
66 pregleda 5 komentar(a)
solarijum, Foto: Www.shutterstock.com
solarijum, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 16.08.2012. 08:04h

Specijalista dermatovenerolog Velimir Kaluđerović smatra da građani nemaju potrebe da koriste solarijum, s obzirom na to da živimo u podneblju sa puno sunčanih dana.

On je upozorio da predugo izlaganje sunčevim i zracima u solarijumu može dovesti do oštećenja kože s trajnim possljedicama.

"U našem klimatskom podneblju nema ama baš nikakvog opravdanja za primjenu solarijuma, s obzirom na veliki broj sunčanih dana i s obzirom na činjenicu da se oštećenja od sunca pa i od solarijuma sabiraju na koži kroz vrijeme", pojasnio je Kaluđerović. On je rekao da se solarijum i izlaganje suncu savjetuju kod određenih oboljenja kože, ali da to uvijek treba da odredi dermatolog.

Predstavnica "Afrodita" kozmetike iz Slovenije Marija Stiplošek, tvrdi da se vlasnici solarijumi u Crnoj Gori još ne sankcionišu, za razliku od Slovenije, gdje plaćaju 2.500 eura za držanje istih.

Ona je kazala da je takođe obavezna i mjesečna kontrola stepena radioaktivnosti. Iako je sezona sunčanja u jeku, solarijumi su, tvrde u salonima ljepote, jako aktuelni.

Bonus video: