U čast sjećanja na Živka Nikolića-11 godina od smrti velikana

U selu Ozrnići, u Nikšiću, u slavu i čast filmskog reditelja i scenariste Živka Nikolića održaće se brojne svečanosti
295 pregleda 4 komentar(a)
zivko nikolic, Foto: Aurora.ekof.bg.ac.rs
zivko nikolic, Foto: Aurora.ekof.bg.ac.rs
Ažurirano: 15.08.2012. 16:38h

Prošlo je jedanaest godina od smrti velikana naše kinematografije Živka Nikolića.

U čast godišnjice, rediteljev sin Petar samostalno organizuje obilježavanje godišnjice smrti svoga oca okupljanjem i druženjem njegovih prijatelja, kolega, ljubitelja i poklonika filma.

Sedamnaestog avgusta, u 17 časova, njemu u čast biće vožena i biciklistička trka kroz selo "Тur de Bogduša" .

Oko 21 sat, počeće se i sa projekcijom Nikolićevih filmova i u tri naredne noći publika i posjetioci će moći da pogledaju gotovo sva njegova ostvarenja na velikom platnu.

U subotu i nedjelju biće održani turniri u malom fudbalu i koraci.

U nedjelju veče najavljena je i promocija u vrtu Triješanj, knjige Živka Nikolića, pod nazivom" Ljepota poroka".

Svi zainteresovani za učešće u sportskom takmičenju mogu podnijeti prijave do pola sata pred početak meča.

Cijena prijave za svakog sportistu je jedan euro, a pobijednici će biti nagrađeni sa medaljom i diplomom, koja nosi ime filmskog velikana.

"Želja nam je da Živkovo djelo ne padne u zaborav, da njegovo rodno selo bude živo i da ova tri dana on svojom ličnošču i djelom bude razlog za okupljanje i kreativno i nadahnuto druženje svih ljudi koji vole umjetnost i sportsko nadmetanje, da Živkova ličnost ostane da živi kao vječna inspiracija...", između ostalog je kazao Petar Nikolić.

Živko Nikolić predstavlja najznačajniju ličnost crnogorskog filma, a crnogorsku kinematografiju možemo posmatrati prije i poslije ovog velikog filmskog autora.

Rođen je 29. novembra 1941. u Ozrinićima kod Nikšića. Pohađao je umjetničku školu u Herceg Novom, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Upisao je glumu, ali se cijelog života bavio režijom.

Dobitnik je tridesetak nagrada na našim i međunarodnim festivalima, među kojima se izdvajaju: "13. jul" Republike Crne Gore, Zlatne medalje 1976. i 1981. godine i Srebrne medalje "Beograd" 1972. i 1974. godine, Srebrnog zmaja u Krakovu 1975. godine, Srebrne nagrade u Moskvi 1984. godine.

Na festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma dobio je Povelju za životno djelo.

U filmsku umjetnost ušao je s kratkometražnim filmovima Ždrijelo, Bauk, Marko Perov, Prozor, Biljeg.

Potpisao je neke od najvažnijih igranih filmova jugoslovenske kinematografije Beštije, Jovana Lukina, Smrt gospodina Goluže, Čudo neviđeno, Lepota poroka, U ime naroda, Iskušavanje đavola, a autor je i kultne televizijske serije "Đekna još nije umrla a ka' će ne zna se".

Bonus video: