Veljović nije govorio istinu

Bivši šef policije Veselin Veljović nije govorio istinu kada je rekao da je Ivan Bušković osuđen za napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić samo zato što je policija lažirala i skrivala dokaze
290 pregleda 23 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Zoran Đurić
Veselin Veljović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.06.2018. 05:23h

Bivši šef policije Veselin Veljović nije govorio istinu kada je rekao da je Ivan Bušković osuđen za napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić samo zato što je policija lažirala i skrivala dokaze.

To je utvrdilo Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

Iz ODT-a, međutim, neće da odgovore da li će protiv sadašnjeg sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost pokrenuti postupak za davanje lažnog iskaza.

Veljović je, u oktobru 2013. godine, kao svjedok na suđenju svom bivšem šefu obezbjeđenja Milenku Rabrenoviću, kome se sudilo za ugrožavanje Lakić i njene porodice, rekao da Ivan Bušković leži nevin u zatvoru u Spužu i izrazio sumnju u validnost nekih djelova te istrage, iznoseći navodno sporne detalje u vezi sa samim napadom i prepoznavanjem Buškovića u policiji.

Na pitanje Vijesti šta je bilo sa krivičnom prijavom koju je 2. novembra 2013. podnijela Lakić, tražeći da se ispitaju tvrdnje tadašnjeg direktora Uprave policije, iz tužilaštva su tek prije nekoliko dana odgovorili Vijestima da su prijavu Lakićeve cijenili kao inicijativu za utvrđivanje osnova za ponavljanje postupka.

„Polazeći od svjedočkog iskaza V.V., sproveden je izviđaj, u kojem su provjereni navodi, odnosno njegova saznanja iznesena na glavnom pretresu. S tim u vezi prikupljeni su određeni dokazi i njihovom ocjenom je utvrđeno da V.V. nema neposrednih saznanja, niti dokaza da I.B. nije izvršio krivično djelo za koje je osuđen, a u toku izviđaja, nije pribavljen nijedan dokaz, koji bi bio osnov za zahtijevanje ponavljanja postupka“, odgovorila je portparolka tog tužilaštva Danka Ivanović Đerić.

Međutim, na pitanje Vijesti da li će protiv Veljovića biti pokrenut postupak za davanje lažnog iskaza, iz tužilaštva je odgovoreno - “ne odgovaramo na pitanja koja se odnose na eventualno pokretanje postupka protiv bilo kojeg lica, za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

U telefonskom razgovoru portparolka tužilaštva je na pitanje da pojasni zašto neće da odgovori da li je pokrenut postupak protiv Veljovića, te da su već ranije odgovarali na takva pitanja, Ivanović Đerić je rekla da je u gužvi i da nema razloga da novinarima objašnjava svoje odgovore.

Lakićeva je u martu 2012. godine pretučena na istom mjestu na kome je ranjena prije mjesec, ispred ulaza zgrade u kojoj živi. Zbog toga je na devet mjeseci zatvora osuđen Ivan Bušković.

Kada su optuživali Buškovićeve prijatelje za davanje lažnog iskaza ranije, iz tužilaštva je odgovoreno na isto pitanje Vijesti koje im je postavljeno i za Veljovića.

Nakon prebijanja 2012. godine, Lakićeva je javno optužila Veljovića da stoji iza prijetnji i napada na nju, što je on u tužilaštvu negirao.

U međuvremenu je izjavio da je Bušković osuđen samo zato što je policija lažirala i skrivala dokaze, zbog čega je novinarka 2. novembra 2013. godine podnijela krivičnu prijavu, tražeći da se ispitaju te tvrdnje.

Rabrenović je oslobođen optužbi za prijetnje Lakić, a utvrđeno je da su samo on i još dva člana njegove porodice mogli da upute te prijetnje.

Njoj je i prije toga dva puta prijećeno i krajem januara i početkom februara 2011. godine, zbog serije tekstova koje je objavila u “Vijestima” o navodno nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta iz mojkovačke fabrike “Tara”.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je u novembru 2015. da su dokazi o fabrici duvana u Mojkovcu ”najvjerovatnije emigrirali i izgubljeni trajno”, ali i da se državno tužilaštvo tim slučajem i dalje bavi.

TV Vijesti je nedavno objavila da je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu o švercu cigareta koje se prodaju na ulicama crnogorskih gradova, te da sumnjaju da šverc ide preko Luke Bar i to tzv.,,pranjem kontejnera”, kao i da je u ovom poslu uvezano nekoliko firmi.

TV Vijesti je objavila i da se pod lupom istražitelja nalazi ista grupa ljudi za koju se ranije sumnjalo da je povezana sa mojkovačkom fabrikom duvana “Tara”.

Nema pomaka u istrazi ranjavanja novinarke Lakić

Gotovo mjesec od ranjavanja novinarke “Vijesti” Olivere Lakić nema pomaka u istrazi.

Njoj je 8. maja oko 21 sat, ispred ulaza zgrade u kojoj stanuje, nakon što je izašla iz automobila i krenula ka ulazu, prišao muškarac i pucao u desnu nogu.

Među saslušanima je bio i Ivan Bušković, ali i nekoliko njegovih prijatelja, koji su tokom sudskog postupka zbog napada na Lakićevu, lažnim svjedočenjem pokušavali da obezbijede alibi Buškoviću.

Niko od saslušanih nije osumnjičen.

Bonus video: