Strikoviću će se ponovo suditi: Nalaz vještaka nejasan, vještačiće Komisija

Ukinuta odluka kojom je Striković osuđen na šest godina zatvora zbog udesa u kome je stradao Bektašević
142 pregleda 0 komentar(a)
Anes Striković, Foto: Jadranka Ćetković
Anes Striković, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.06.2018. 19:54h

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu bjelopoljskog Višeg suda, kojom je Bjelopoljac Anes Striković (21) osuđen na šest godina zatvora zbog smrti sugrađanina Kenana Bektaševića (21).

Prema optužnici, Striković je u noći 24. septembra izgubio kontrolu nad svojim “fijatom” prilikom kontakta sa “audijem” Enesa Bećirovića, kojeg je preticao.

Bektašević, koji se nalazio na zadnjem sjedištu vozila stradao je na licu mjesta.

U odluci Apelacionog suda piše da su postojale bitne povrede krivičnog postupka, jer u presudi nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama.

“Radi se o utvrđivanju učinjenih propusta koji su u uzročno-posledičnoj vezi sa predmetnom nezgodom, pa je neophodno utvrditi mjesto fizičkog kontakta Strikovićevog i Bećirovićevog vozila, što Viši sud nije utvrdio na jasan i nedvosmislen način”, piše u odluci Apelacionog suda.

U prvostepenoj presudi piše da je do fizičkog kontakta vozila došlo na desnoj kolovoznoj traci, što se zaključuje na osnovu nalaza vještaka saobraćajne struke Milenka Čabarkape.

Iz Apelacionog suda, međutim, navode da vještak u svom nalazu i mišljenju, kao ni u usmenom izjašnjenju, nije jasno odredio mjesto kontakta.

Naloženo je i novo vještačenje Komisije vještaka, kao i saslušanje maloljetne supruge Strikovića, koja je bila suvozač u njegovom automobilu.

Porodica Bektašević je više puta ukazivala na propuste tužilaštva i suda, jer nije optužen drugi učesnik ove nesreće Bećirović, već je kao vinovnik nesreće saslušan u svojstvu svjedoka.

Da je Bećirović uzročnik nesreće tvrdila je i odbrana optuženogStrikovića.

Porodica sumnja da je vještačenje urađeno na način kako bi se zaštitio Bećirović, a sumnjaju i u rad tužilaštva.

Vještak i tužiteljka Nada Bugarin takve optužbe su demantovali, tvrdeći da su posao radili u skladu sa zakonom.

Bonus video: