Salman Ruždi snima filmsku verziju klasika "Djeca ponoći" i piše memoare

"Istorija je jedna od onih rijeka koja se uvijek kreće u oba smjera u isto vrijeme"
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 07:52h

Gotovo 25 godina nakon objave “Satanskih stihova”, kontroverznog romana koji je nadahnuo iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Homneija da proglasi fatvu protiv pisca, zbog čega je njegova porodica bila prisiljena da se skriva deset godina, Salman Ruždi je pronašao mir. On snima filmsku verziju svog klasika “Djeca ponoći” i radi na novim memoarima o periodu koji je proveo u bijegu.

U intervjuu za “Foreign Policy”, britansko-indijski književnik dotakao se i Arapskog proljeća i sa sjetom se prisjetio boljih vremena u Iranu, u mladosti.

“Bio sam vrlo optimističan što se tiče Egipta prošle godine, jer se činilo da je pokret zaista sekularan, demokratski, a ne pod uticajem vjerskog ekstremizma. Izgledalo je kao da Egipat želi da postane istinski moderna nacija. Očigledno je da je sve pošlo u drugom pravcu. Trebalo bi reći da je Arapsko proljeće gotovo.

“Bio sam vrlo optimističan što se tiče Egipta prošle godine, jer se činilo da je pokret zaista sekularan, demokratski, a ne pod uticajem vjerskog ekstremizma

“Između mene i Irana postojala je posebna i vrlo intimna veza – a to je ona da su me pokušali ubiti”, kazao je Ruždi govoreći o fatvi koju je Iran proglasio protiv njega nakon što je objavio “Satanske stihove”.

Između mene i Irana postojala je posebna i vrlo intimna veza – a to je ona da su me pokušali ubiti

Uvijek mi se činilo da je dolazak islamskog radikalizma u tu zemlju, od svih zemalja, bio osobito tragičan jer su imali tako naprednu kulturu - što ne znači da branim šahov režim koji je bio užasan. Ali to je jedna od istorijskih tragedija u kojoj strašan režim zamjenjuje još gori. Nadajmo se da se to isto neće dogoditi Egiptu”, kazao je Ruždi za FP.

“Ukoliko pogledate unatrag u svjetsku istoriju, u odnosu na prije 200 godina stupnjevi pravde su se povećali. Doba velikih carstava je gotovo. Mnogi narodi - uključujući moju vlastitu zemlju, Indiju - sada sami odlučuju o svojoj sudbini, umjesto da to čini neko izvana. No istorija je jedna od onih rijeka koja se uvijek kreće u oba smjera u isto vrijeme. Ako pogledate Kinu, možete tvrditi da nije došlo do poboljšanja, a u većem dijelu islamskog svijeta imamo nazadovanje. A možda čak i u djelovima SAD-a”, smatra Ruždi.

“Očekivanja su bila jako visoka kada je Barak Obama došao na vlast. Ali svako ko priznaje razmjere problema s kojima se suočava znao je da neće moći ispuniti svačije nade. Još uvijek mislim da je zauvijek promijenio istoriju Amerike, kao i Hilari Klinton”, naglasio je Ruždi.

Bonus video: