Preminuo Svetozar Gligorić

Među brojnim priznanjima osvojio je 13 medalja na Šahovskim olimpijskim igrama - dvije zlatne, šest srebrnih i pet bronzanih
3 komentar(a)
Svetozar Gligorić, Foto: D. Bosnić
Svetozar Gligorić, Foto: D. Bosnić
Ažurirano: 14.08.2012. 19:17h

Šahovski velemajstor Svetozar Gligorić preminuo je danas u Beogradu u 90. godini života od posledica moždanog udara, saopšteno je iz Šahovskog saveza Crne Gore.Gligorić je osvojio 13 medalja na šahovskim Olimpijadama i 10 na evropskim prvenstvima. Šahom je počeo da se bavi u 11. godini, a titulu majstora osvojio je 1939. godine, kao njen tada najmlađi nosilac.Iz ŠSCG su podsjetili da je Gligorić tokom Drugom svjetskog rata boravio u Crnoj Gori, a bio je i član Pete crnogorske brigade.Gligorić je 1944. godine organizovao šahovski meč između Cetinja i Podgorice. Šahovski velemajstor postao je 1951. godine, a dvanaest rekordnih puta bio je prvak bivše Jugoslavije u šahu. Za sportistu Jugoslavije proglašen je 1958. godine, posle uspjeha na Olimpijadi u Minhenu, a nosilac je nagrade AVNOJ-a i mnogih društvenih priznanja.“U znak obilježavanja njegovog šezdesetog rođendana, 1983. godine u Nikšiću je organizovan super-turnir, koji po jačini nikada nije nadmašen na ovim prostorima. Budući svjetski prvak (Kasparov) i tri bivša (Spaski, Talj i Petrosjan) nadmetali su se sa Gligorićem, Ljubojevićem, Ivanovićem i ostalim učesnicima, pred brojnim ljubiteljima šaha iz Crne Gore”, navodi se u saopštenju.Vrijeme i mjesto sahrane Gligorića biće naknadno objavljeni.

Marić: Najveći srpski šahista svih vremena

U ime Ministarstva omladine i sporta Srbije, ministarka Alisa Marić saopštenjem je izrazila "duboko saučešće i tugu povodom smrti najvećeg srpskog šahiste svih vremena i iznad svega plemenitog i blagorodnog čoveka, velemajstora Svetozara Gligorića".

Bonus video: