U BiH uhapšen Dražen Divković osuđen za šverc 15 kg heroina

Divković i Miloš N. Đukić iz Danilovgrada krajem 2008. osuđeni su na po sedam godina zatvora zbog šverca oko 15 kilograma heroina
218 pregleda 0 komentar(a)
heroin, Foto: Arhiva "Vijesti"
heroin, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.08.2012. 08:59h

Postupajući po potjernici Nacionalnog centralnog biroa Interpol-a Podgorica, raspisanoj uz saglasnost Ministarstva pravde, u Bosni i Hercegovini je uhapšen Dražen Divković (31) državljanin Njemačke.

On se potražuje na zahtjev crnogorskih pravosudnih organa, po naredbi Osnovnog suda u Podgorici radi privođenja na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od sedam godina, na koju je osuđeno presudom Višeg suda u Podgorici zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Divković i Miloš N. Đukić iz Danilovgrada krajem 2008. osuđeni su na po sedam godina zatvora zbog šverca oko 15 kilograma heroina.

Prvostepenu presudu u ponovljenom postupku u Višem sudu u Podgorici izreklo im je specijalizovano odjeljenje za organizovani kriminal, kojim je predsjedavala sudija Milenka Žižić.

Prema optužnici Stojanke Radović, specijalnog tužioca za suzbijanje organizovanog kriminala, Đukić i Divković su optuženi da su u dogovoru sa Slavišom S. Bjeloševićem iz Dervente u BiH, švercovali oko 15 kilograma heroina.

Okrivljeni Đukić i Divković su u prvoj polovini 2005. sa Bjeloševićem i nepoznatim učiniocima, kao pripadnici međunarodne kriminalne grupe, udružili se da vrše teška krivična djela radi sticanja dobiti.

Oni su radi prodaje, iz Crne Gore prenosili 15 kilograma heroina, a planirali su po dogovoru, da se ovim poslom bave na duže vrijeme i u međunarodnim razmjerama. Divković je svoj "reno 19" kupio 5. decembra 2005. a registrovao ga u Hagenu u Njemačkoj 7. decembra.

Okrivljeni Đukić je ovo vozilo preko Bjeloševića, iz Dervente preko Šćepan Polja dovezao u Crnu Goru 11. decembra. Nakon toga, Đukić je sa nepoznatim osobama, iza tapeta u prtljažniku i oba praga vozila, sakrio 30 paketa droge, u kojima se nalazilo 14.785,17 grama heroina.

U optužnici piše da je Đukić auto predao Bjeloševiću, koji je krenuo iz Crne Gore da preveze drogu. On je evidentiran na graničnom prelazu na Šćepan Polju 13. decembra 2005. a zatim istog dana na graničnom prelazu Obrežje u Sloveniji.

Tu su ga otkrili slovenački policajci koji su zaplinjenili drogu i vozilo. Pred sudom u Krškom pokrenut je krivični postupak protiv Bjeloševića, koji je okonačan pravosnažnom presudom.

U optužnici se dodaje da su 11. 12. i 13. decembra 2005. Divković, Đukić i Bjelošević, prije hapšenja, održavali vezu mobilnim telefonima. Nakon što je saznao da je Bjelošević uhapšen, Divković je 9. januara 2006. da bi prikrio svoje učešće, njemačkoj policiji u Hagenu, prijavio da mu je ukraden "reno 19" - navodi se u optužnici.

Okružni sud u Krškom u Sloveniji, osudio je Slavišu S. Bjeloševića na šest godina zatvora zbog neopravdanog šverca droge, nakon čega mu je produžen pritvor. Sud mu je izrekao i mjeru protjerivanja iz Slovenije na sedam godina, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne računa u trajanje ove zabrane.

Bonus video: