Panteri iz Crne Gore pričali o krađama

Autori filma razgovarali su sa samim "panterima", ali i članovima njihovih porodica
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 17:21h

Srpska novinarka Milena Miletić otkrila je da je rediteljka dokumentarca "Razbij i zgrabi" o bandi “Pink Panter” Havane Marking, kako bi film bio vjerodostojniji, razgovarala sa nekim Crnogorcima koji su članovi ove ozloglašene grupe kradljivaca, prenijele su “Večernje novosti”.

Rediteljka Marking više od dvije godine tragala je za istinom o bandi “Pink Panter” zajedno sa srpskom novinarkom Miletić, koja je otkrila nove detalje o radu na dokumentarcu.

Autori filma razgovarali su sa samim "panterima", ali i članovima njihovih porodica. U Srbiji su teško nalazili sagovornike koji su dio "Pink Pantera", ali je u Crnoj Gori išlo nešto lakše.

“Nije bilo lako ubijediti ih da pričaju pred kamerama, jer oni jednostavno nemaju nikakav interes da budu u filmu”, kazala je Miletićeva.

“Često su im nudili veliki novac za intervjue, ali su oni uvijek odbijali. Trebalo nam je puno vremena da steknemo njihovo povjerenje. Na mene su ipak najjači utisak ostavile priče njihovih porodica i to sa čime su njihovi najbliži morali da se nose.

Zamislite kako je ženi sa malom decom koja čuje da joj je negdje u inostranstvu muž uhapšen zbog milionske pljačke. Ona je prestrašena jer strepi da će neko napasti nju i djecu da bi došao da tog novca”, rekla je Miletićeva.

Okosnicu bande čine Crnogorci, kojih prema tvrdnjama Interpola Podgorica ima 40-ak. Među njima su Vladimir Lekić zvani Medo, koji se nalazi u zatvoru u Spužu od novembra 2010, Goran Milašinović iz Bara, koji je na slobodi a potražuje ga Interpol sa Kipra, zbog pljačke.

Pominju se i Đorđije Rašović, Peđa Vujošević zvani Marko (za njega se često tvrdi da je "prvi panter"), Branko Ilinčić, Nikola Radonjić, Zoran Kostić.... Jedan dio imidža bande stvorenog u medijima ipak je opravdan.

"Panteri" jesu ljudi koji drže do određenog kodeksa ponašanja. Prije svega, trude se da izbjegnu žrtve u svojim akcijama, a iako su razbojnici, svjesni su da im to što rade ne ide na čast. Mnogi su pristali da izađu pred kamere baš da bi pokazali da je idealizovana slika koju o njima stvaraju mediji - lažna”, tvrdi Miletićeva. Ona je dodala da je ključno pitanje u vezi sa "panterima" šta se dešava sa plijenom poslije pljačke.

“Lopovi dobijaju najviše 15 odsto vrijednosti ukradenih dragulja. Ostalo preko kurira odlazi naručiocima posla i završava u nekim od velikih i poznatih radionica, jer takve stvari ne mogu se prodati prije nego što se obrade. Toliko visoko nijedna istraga nije otišla. Takođe, nemali broj pljački zapravo je bio dogovoren sa nekim iznutra i dio je prevare sa osiguranjem”, tvrdi Miletić.

Bonus video: