Kapa dolje, vi ste naše zlato!

Atmosfera na gradskom trgu bila je sjajna, posebno na bini, gdje su se u ime sportista obratile rukometašice Bojana Popović, Maja Savić i vaterpolista Nikola Janović
106 pregleda 483 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 02:14h

Nekoliko minuta prije tri sata, velikim vatrometom završen je veličanstveni doček crnogorskih sportista na Trgu Republike u Podgorici.

Crna Gora je noćas čitavu noć bila na nogama - slavila se prva olimpijska medalja, slavile su se rukometašice i vaterpolisti, klicalo se milion puta iz desetina hiljada grla: “Ti si naša prva ljubav, Crna Goro volim te”...

Više hiljada gledalaca je već od 22 časa na trgu čekalo da pozdravi 33 sportista, koji su predstavljali Crnu Goru na Olimpijskim igrama u Londonu - jedriličara Milivoja Dukića, džudistu Srđana Mrvaljevića, boksera Boška Draškovića, bacača diska Danijela Furtulu, atletičarku Slađanu Perunović, strijelca Nikolu Šaranovića, a posebno vaterpoliste i rukometašice, koje su osvajanjem srebra Crnoj Gori podarile prvu olimpijsku medalju u nezavisnoj državi.

Atmosfera na gradskom trgu bila je sjajna, posebno na bini, gdje su se u ime sportista obratile Bojana Popović, Maja Savić i Nikola Janović, ne štedeći međusobne komplimente i riječi podrške, čime su pokazali da su u Londonu naši sportisti bili kao jedna velika porodica.

„Sjajni rezultati za rukometnu reprezentaciju, odušljeveni smo njima, ne samo u igračkom, već i u ljudskom spislu. One su naš ponos. Ostaje žal, htjeli smo tu medalju, četvrto mjesto je veliki uspjeh, ali za nas lično nije. Dva puta uzastopno smo četvrti i teško smo to prihvatili“, rekao je Janović.

"Od 11. avgusta smo natjerali svijeta da nam se klanja", poručila je sa bine kapitenka rukometašica Maja Savić, kojoj je finale sa Norveško, zajedno sa Bojanom Popović, bio posljednji meč u igračkoj karijeri.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović kazao je da je Crna Gora ponosna na svoje olimpijce i njihove rezultate.

„Ponosni smo na sportiste u individualnim sportovima, bilo ih je dvostruko više nego u Pekingu. Očekujemo da će ih biti još više u Brazilu. Zašto ne bi naš jedriličar Milivoj Dukić osvojio medalju, ili Danijel Furtula dobacio do medalje, ili zašto ne bi sudbina dodijelila Srđanu Mrvaljeviću medalju koju je zaslužio. Veliko poštovanje velikim vaterpolistima, a najveći ponos, hvala i divljenje našim rukometašicama“, rekao je Vujanović, koji je izviždan kada se pojavio na bini, i trebalo je da prođe više od minut da počne da govori.

On je kazao da će imena rukometašica biti upisana zlatnim slovima u istoriji Crne Gore.

„Donijele su nam veliku radost. Ponosni smo na njihovu emociju, predanost. Hvala im što su donijeli slavu našem rukometu, crnogorskom spotu i Crnoj Gori“, rekao je crnogorski predsjednik.

Predstavnik generalni sponzora Crnogorskog olimpijskog komiteta, Telenora uručio je rukometašicama ček na 26 hiljada eura kao nagradu za srebro.

U četvorosatnom zabavnom programu, između ostalih, nastupili su Danijel Alibabić, Nina Žižić, Nina Petković, Perper, bubnjar Dragoljub Đuričić, na kraju i Slobodan Kovačević.

Inače, avion avion Montenegroerlajnza sa rukometašicama i vaterpolistima je na podgorički aerodrom sletio u 45 minuta iza ponoći. Rukometašice su klicale u holu aerodroma, navijači ispred, a ono glavno dešavalo se na prepunom Trgu Republike, gdje je narod sa nestrpljenjem očekivao svoje heroje…

“Oduševljene smo dočekom, uzbuđene, čule smo da će nas čekati takav doček. Malo nam se ruke tresu, ali nadam se da ćemo sve to preživjeti. Osvojili smo srebro, ali nama sija kao zlato, jer mislim da smo zaslužile zlato i da smo pokazale da možemo, da smo pokazale kako se bori za svoju zemlju.

"Od samog starta nijesmo dale na sebe, i na kraju se sve to isplatilo, donijele smo prvu olimpijsku medalju u Crnu Goru. Planirala sam da sa Olimpijskim igrama završim karijeru, a medalja je kao šlag na torti. Ne može biti bolje. Jedva čekam da proslavimo sve to sa ljudima koji nas čekaju na trgu", rekla je po dolasku rukometašica Bojana Popović, koja je na najbolji način završila sjajnu karijeru.

Vaterpolista Vladimir Gojković čestitao je rukometašicama.

"Napravile su nevjerovatan uspjeh. Mišljenja sam da još uvijek nijesu svjesne toga šta su uradile. Donijele su prvu medalju za Crnu Goru. Bilo bi lijepo kada bi i na sljedećim Igrama Crna Gora imala dva kolektivna sporta, a ponovo će biti jako teško doći do medalje. Mi smo dva puta igrali u polufinalu, nijesmo uspjeli da uzmemo medalju...

"Mislim da smo ostvarili uspjeh, ali mi smo lično nezadovoljni, jer se nijesmo skrivali, od početka smo pričali da idemo na medalju, i mislim da smo imali kvalitet za tu medalju. Malo je nedostajalo, ali to je sport", rekao je Gojković, koji je u Londonu okončao igračku karijeru.

Po dolasku na aerodrom, nakon pozdrava sa porodicama, prijateljima i navijačima, održana je konferencija za novinare, nakon koje su rukometašice i vaterpolisti u otvorenim autobusima krenuli ka centru gradu, kroz špalire navijača duž čitavog puta...

A kada su stigli na Trg, sreći i jednih i drugih nije bilo kraja...

Nastao je delirijum...

"Nadam se da smo na ovaj način obradovali naciju. Ono što smo zacrtali, to smo i učinili, čak i više od toga. Imati dvije ekipe u polufinalu, jednu i u finalu, kojoj je malo nedostajalo da se vrati i sa najsjajnijim odličjem zaista nije mala stvar. Vaterpolistima je malo falilo do očekivane bronzane medalje, koju objektivno i zaslužuju, i koju su trebali donijeti, ali ovoga puta im je nedostajalo sportske sreće. Ali, ta ekipa ima snage za velika iskušenja koja slijede.

"Izuzetno sam srećan zbog rukometašica, koje su na zaista fantastičan način odradile posao. Ukupnim rezultatima možemo biti presrećni i zadovoljni. Stavili smo tačku na London, zaista uspješnom aktivnošću, i vjerujem da sve ono što smo u proteklom periodu radili, a radili smo dosta dugo na ovom projektu, isplatilo se. Hvala svima koji su u tome učestvovali, koji su nam pomogli da realizujemo jedan komplikovan projekat, našim sponzorima, partnerima, prijateljima, Vladi Crne Gore, Međunarodnom olimpijskom komitetu, koji nam je pomagao i tokom Igara", rekao Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Selektor rukometašica Dragan Adžić je, kao mnogo puta ove sezone, ponovio da je ponosan na djevojke.

"Ponosan sam što sam imao tu čast da ih vodio sve ove utakmice, kao i na to što smo Crnoj Gori donijeli tu prvu medalju. To nije slučajno, to je rezultat izuzetno vrijednog i dugogodišnje rada, na svakom polju, ne samo na terenu. To je reper kako se boriti protiv jačih, boljih i većih, i pokazali smo da to možemo. Nadam da će svaki građanin i sebe tu pronaći, i pokušati da bude bolji i jači u svom dijelu posla kojim se bavi.

"Drago mi je da Crna Gora slavi, da građani imaju razloga da izađu na ulicu i pozdrave naše herione. To treba samo da bude podstrek za još više nekih Maja Savić, ili Bojana Popović ili Nikola Janović ili ostalih vrhunskih sportista koje imamo. Što ih je više, i što ih više slavimo, imaćemo zdraviju naciju i bolje sjutra za sve nas", rekao je Adžić.

Selektor vaterpolista Ranko Perović je, takođe, čestitao rukometašicama i kolegi Adžiću na fantastičnom uspjehu.

"Mislim da su najbolje pokazale kako se igra za svoju zemlju. Došle su do velikog uspjeha, osvojiti bilo koju medalju na OI nije nimalo lako. Što se nas tiče, ostaje žal za bronzom, mislim da nam je bila na domak ruke, ali nijesmo uspjeli. Nadam se da se nismo obrukali, da smo pokazali ogromnu želju i volju, do posljednjeg momenta smo se borili za to, ali nijesmo imali sreće", rekao je Perović.

Galerija

Bonus video: