Odlazak strip legende Džoa Kuberta

Uticajni strip umjetnik Džo Kubert preminuo je u 85. godini života, a Kubert je važio za jednog od najznačajnijih autora američkog stripa.
92 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 08:32h

Vijest o smrti Džoa Kuberta rastužila je sve fanove strip svijeta.

Umjetnik je preminuo je u 85. godini života, kako prenose američki mediji.

Kubert je bio jedan od najznačajnijih autora američkog stripa. Stripom se počeo baviti već 1943. godine sa Hawkmanom, jednim od likova DC Comicsa.

U 50-im i 60-im godinama radi na ratnim stripovima, koji će postati i njegov zaštitni znak: G.I. Combat, u kojem je glavnu ulogu imao Narednik Rock, Enemy Ace i The Haunted Tank.

Kubert je bio poznat i po svojim radovima poput: Sgt. Rock, Haukman, Tor, Son of Sindibad, Viking Prince, Dong Xoai i ostalim.

Rođen je 1926. godine u Poljskoj, a porodica mu je emigrirala u Njujork kada je imao samo dva mjeseca.

Radio je za brojne kompanije prije nego što je pedesetih i šezdesetih godina doživio najveći uspjeh i postao legenda stripa.

Godine 1976. otvorio je Kubertovu školu crtanja u Doveru u Nju Džersiju, gdje je obučavao nekoliko generacija strip profesionalaca, među kojima su bili i Dejv Dorman, Skot Kolins, Rags Morales, Alex Malev i Rik Veitč.

Među najpoznatijim polaznicima ove škole bila su i dva njegova sina, Adam i Endi, koji takođe imaju uspješne karijere iza sebe.

Kubertova smrt ocijejena je kao veliki gubitak za strip zajednicu.

Galerija

Bonus video: