Uništena umjetnička djela u Domu vojske

"Molimo da preduzmete sve što je u vašoj nadležnosti kako bi se pronašli i po zakonu sankcionisali osioni nalogodavci i izvršitelji ovih i sličnih zločina"
82 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 08:50h

Udruženje građana “Slikarski uranak” uputilo je vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić zahtjev za pokretanje postupka protiv NN lica koji su uništili umjetnička djela u prostorijama bivšeg Doma vojske, spomen-ploču na kući vajara Rista Stijovića i sklupturu „Čežnja“ braće Svetozara i Svetomira Radovića, poznatija kao “Kupačica“, te umjetničko djelo “Podgorička kapija” sa motivima Podgorice.

U zahtjevu koji je upućen Tužilaštvu 17. jula 2012. godine, a potpisuje ga predsjednik “Slikarskog uranka” profesor Miloš Uskoković se navodi da ovo udruženje traži da se pronađu subjekti koji su uništili kulturna dobra stvorena od članova ovog Udruženja, kao i da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti i oštrog sankcionisanja aktera koji su davali naloge da se skrnavi i uništava kulturno blago.

“Reakcije sa pomenutih adresa nije bilo. Pitam se ko ima toliku vlast i koliko taj čovjek zna i koliko može da napravi, a izgleda da za rušenje može više nego iko drugi", kazao je Uskoković

“Molimo da preduzmete sve što je u vašoj nadležnosti kako bi se pronašli i po zakonu sankcionisali osioni nalogodavci i izvršitelji ovih i sličnih zločina.

Molimo vas da razumijete pobude članova “Slikarskog uranka”, a naročito onih koji su svojim sredstvima, svojim nadahnućima i bez ikakve nadoknade uradili murale kao značajna umjetnička djela. Uvreda je to za stvaraoce, a velika šteta za Crnu Goru kojoj nesavjesno uništavaju značajno kulturno - umjetničko blago”, navodi se u zahtjevu.

Uskoković je “Vijestima” kazao da je “Slikarski uranak” povodom uništavanja murala u Domu vojske pismenim putem upozorio 2007. godine Ministarstvo kulture i gradonačelnika Podgorice i predsjednika Filipa Vujanovića da se zaštiti 14 murala.

“Reakcije sa pomenutih adresa nije bilo. Pitam se ko ima toliku vlast i koliko taj čovjek zna i koliko može da napravi, a izgleda da za rušenje može više nego iko drugi.

Kap koja je prelila čašu je činjenica da je uklonjena spomen-ploča sa rodne kuće Rista Stijovića koju smo mi postavili 1993. godine povodom godišnjice njegove smrti,” kazao je Uskoković, dodajući da je zbog ovakvog konstantnog uništavanja umjetnikih djela dužnost javnog tužioca da reaguje.

“Vijesti” su 23. jula uputile pitanja vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić, međutim sa pomenute adrese nije bilo odgovora, tako da javnost ostaje uskraćena za informacije da li je i kada tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv NN lica koja su uništila umjetnička djela i da li je tužilaštvo naložilo policiji da istraži ko je i kada uništio umjetnička djela koja su bila smještena u bivšem Domu armije, kao i spomen-ploču na kući vajara Rista Stijovića i umjetničko djelo ”Podgorička kapija” nakon što je sklonjena skluptura “Kupačice” ispred zgrade predsjednika Crne Gore?

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” koje mjere je Ministarstvo preduzelo kako bi zaštitilo umjetnička djela u Domu vojske, kao i da li uklanjanje spomen-ploče sa kuće Rista Stijovića podliježe sankcionisanju, te ko je bio zadužen za zaštitu i očuvanje murala u Domu vojske, i da li je izvršena njihova procjena prije uklanjanja, odnosno uništenja i koje korake Ministarstvo preduzima u cilju sprečavanja uništenja umjetničkih djela u Crnoj Gori iz Ministarstva su kazali da “rekonstrukcija Doma vojske u Podgorici za potrebe Muzičkog centra Crne Gore predstavlja zahtjevan posao koji podrazumijeva obimne graditeljske zahvate primjerene specifičnim potrebama organizovanja i rada Crnogorskog simfonijskog orkestra i komplementarnih muzičko-scenskih djelatnosti.

U odnosu na novu namjenu Doma vojske, uslove i standarde koje muzičko-scenska djelatnost podrazumijeva, pristupilo se potpunoj rekonstrukciji objekta, što znači da je enterijer objekta u cjelini promijenjen.

U odnosu na zatečeno stanje i projektnu dokumentaciju, zadržani su samo osnovni konstruktivni elementi.

“Vijesti” su 23. jula uputile pitanja vrhovnoj državnoj tužiteljki, međutim sa pomenute adrese nije bilo odgovora, tako da javnost ostaje uskraćena za informacije da li je i kada tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv NN lica i da li je naložilo policiji istragu

Ministarstvo kulture ne posjeduje dokumentaciju o tome da li je i koliko murala bilo u Domu vojske, ko su bili njihovi autori, kada su oni urađeni i pod kojim uslovima, a to su bitna pitanja za ostvarivanje autorskog prava.

U kontekstu autorskog i srodnih prava, shodno Zakonu kojim su ta pitanja regulisana, riječ je o isključivim pravima autora, a ostvaruju se individualno ili preko organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog prava, koju osnivaju autori ugovorom, kao neprofitnu nevladinu organizaciju sa svojstvom pravnog lica.

Zakonom o spomen-obilježjima propisano je da zaštita spomen-obilježja predstavlja spriječavanje njegovog oštećenja ili uništenja, kao i neovlašćene izmjene, dorade, izmještanja, zamjene ili uklanjanje, a listu obezbjeđuje opština preko organa lokalne uprave na svojoj teritoriji.

Zakonom je uređeno da održavanje spomen-obilježja podrazumijeva njegovo tekuće, investiciono održavanje i uređenje lokacije, a vrši ga subjekt koji ga je podigao, odnosno obveznik održavanja određen odlukom o podizanju spomen-obilježja.

Takođe, uklanjanje spomen-ploče podliježe sankcionisanju koje je uređeno Zakonom o spomen-obilježjima”, navodi se u odgovorima koje je dostavilo Ministarstvo kulture.

Spor oko “Kupačice”

Radi podsjećanja, “Vijesti” su ranije objavljivale kako je nevladina organizacija „Breznica“ iz Pljevalja, tražila prošle godine u februaru od autora skulpture „Čežnja“ braće Svetozara i Svetomira Radovića, i Glavnog grada Podgorice da ustupe Pljevljima to umjetničko djelo, koje je nakon brojnih polemika u javnosti uklonjeno iz parka Ivana Milutinovića, preko puta crnogorske Skupštine u Podgorici.

Zbog “Kupačice” se vodi sudski spori zmeđu autora skulpture “Čežnja”, braće Svetozara i Svetomira Radovića, Glavnog grada i preduzeća „Vodovod“ iz Podgorice.

Galerija

Bonus video: