SAVLADANA ŠVEDSKA

Francuska odbranila titulu

“Trikolori” su u finalu olimpijskog rukometnog turnira savladali odličnu Švedsku 22:21, i pokazali da je Evropsko prvenstvo u Srbiji (11. mjesto) bila samo loša epizoda.
0 komentar(a)
Rukometaši Francuske, Foto: Beta AP
Rukometaši Francuske, Foto: Beta AP
Ažurirano: 27.03.2019. 18:21h

Evropsko prvenstvo u Srbiji (11. mjesto) očigledno je bilo samo trenutak slabosti - iako ne tako ubjedljivo i dominantno kao na nekih prethodnim takmičenjima, rukometaši Francuske odbranili su titulu iz Pekinga, savladavši u finalu odličnu Švedsku 22:21 (10:8).

Francuzi su, tako, postali prva selekcija u istoriji muškog rukometa koja je odbranila olimpijsko zlato. Iako prije početka Igara nije bila u krugu favorita za medalje, Švedska se domogla srebra, ali i izgubila još jedno finale, ukupno četvrto, nakon poraza 1992, 1996. i 2000. godine.

Do 16. minuta (6:5) Švedska je vodila, najviše do dva gola razlike, ali kada su u 18. minutu poveli 7:6, Francuzi do kraja meča više nijesu ispuštali prednost. Aktuelni svjetski šampion je u 25. minutu imalu “plus tri” (10:7), istu prednost je u nastavku imao još u osam navrata, posljednji put u 55. minutu (21:18).

Švedska je u finišu uspjela da priprijeti, minut i šest sekundi prije kraja je prišla na 20:21, sa igračem više (isključen Karabatić), ali je Abalo 39 sekundi prije kraja postigao odlučujući gol za pobjedu. Do kraja je Du Ric samo ublažio poraz, a Francuzi su sačuvali loptu u posljednjih 20-tak sekundi.

Gigu je sa šet golova bio najefikasniji kod Francuza, Baraše, Abalo i Narsis su dodali po četiri, dok je golman Omeje imao 11 odbrana. Sa druge strane, Ekberg sa šest i Larholm sa pet bili su najbolji u švedskoj selekciji, u kojoj je golman Sjostrand imao 13 odbrana.

"Svaka titula je drugačija, U Peking smo išli da osvojimo trofej koji je nedostao francuskom rukometu, U Londonu je bilo neophodno da se vratimo na pravi put. Svi su govorili da je ova ekipa stara, gotova. Bili smo sami. Javnost je bila uz nas, ali oni koji su bili oko nas su sumnjali u naš uspjeh. Sada će biti potrebno napraviti neke izmjene u sastavu, ali tek nakon Svjetskog prvenstva u Španiji, u januaru, jer ćemo nakon toga imati čitavu godinu da se pripremimo za novo takmičenje", rekao je selektor Francuske Klod Onesta.

Preporučujemo za Vas