Crna Gora izgubila bronzu!

Crna Gora i Srbija, kao i u Pekingu prije četiri godine, igraju za bronzu na Olimpijskim igrama. Tada je treće mjesto pripalo Srbiji koja je pomalo neočekivano slavila sa 6:4...
52 pregleda 568 komentar(a)
Zloković, Foto: Reuters
Zloković, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2012. 15:13h

Od specijalnog izvještača “Vijesti”

London - Prokletstvo je nastavljeno, vaterpolisti Crne Gore drugi put su ostali prikovani za 4. poziciju na Olimpijskim igrama. Nisu, međutim, ni zaslužili medalju, jer su vjerovatno samo oni ovako mogli da izgube utakmicu za bronzu - šest minuta prije kraja vodili su 11:8 protiv Srbije, ali su se uplašili i dozvolili „delfinima” da ih u finišu rasture i stignu do nevjerovatne pobjede (12:11) u reprizi meča za 3. mjesto iz Pekinga.

Nije pomoglo ni to što je rival odigrao finiš bez Duška Pijetlovića i Nikole Rađena (isključeni sa pravom zamjene), Živka Gocića i Milana Aleksića (tri lične), ni što je kapiten Vanja Udovičić dobio crveni karton 16 sekundi prije kraja, a prije njega i selektor Dejan Udovičić i njegov prvi pomoćnik Dejan Stanojević... Ma ništa nije moglo da spase ekipu koja, jednostavno, nije imala dovoljno hrabrosti da zatvori već riješen meč.

Prije nekoliko godina, kada je Primorac dobio Budvu i osvojio titulu prvaka Crne Gore, Denis Šefik je u direktnom TV prenosu rekao jednu grubu rečenicu: „Za ovakvu utakmicu se mora imati srca, snage, a m... pogotovo. Mi to večeras definitivno nismo imali”. E baš te riječi najbolje opisuju način na koji je tim Ranka Perovića izgubio dobijen meč, jer su Srbi imali mnogo više hrabrosti, snage i samopouzdanja i neviđenim preokretom nastavili niz osvajanja medalja na velikim takmičenjima.

Postavlja se samo jedno pitanje - gdje su nestali onaj inat, drčnost, hrabrost... koji su „ajkulama” donijeli pobjedu u polufinalu Evropskog prvenstva protiv Mađarske, kada su preživjele neviđenu sudijsku krađu? Ovdje ga nije bilo. Naprotiv...

A u današnjem meču, rival je bio „zreo” za težak poraz. Srbi očito nisu bili u pravom ritmu, nešto nije štimalo, što se pokazalo i nakon utakmice, kada je poslovično mirni Slobodan Soro krenuo u verbalni obračun sa srpskim novinarima.

Crna Gora je koristila svoje prednosti i osim u finišu prve i početkom druge četvrtine stalno diktirala tempo. Filip Pilipović, Vanja Udovičić i Andrija Prlainović, tri glavne poluge „delfina”, bili su potpuno van ritma, ali se evropski šampion držao u igri do sredine trećeg kvartala, kada je Duško Pijetlović iskoristio igrača više i izjednačio na 8:8.

Nikola Janović je potom prvo dao gol u napadu šest na pet, a onda 47 sekundi prije kraja tog dijela igre fenomenalno izborio i realizovao peterac za 10:8. Miloš Šćepanović je četvrtinu zaključio na izvanredan način, jer je odbranio vezane šuteve Prlainovića i Pijetlovića, a kada Srbija nije iskoristila igrača više ni na početku posljednje dionice, pomislilo se da se ulazi u mirnu završnicu.

Onda je šest minuta i 24 sekunde prije kraja Boris Zloković iznudio peterac u duelu sa Aleksićem, koji je rutinski realizovao Aleksandar Ivović i povisio na 11:8.

Niko nije mogao ni da pomisli da će se dešavati drama, ali kao da je voda ušla u uši momcima u bijelim kapicama, ruke su počele da im se tresu...

Počeli su da popuštaju u odbrani, u napadu su pogađali Sora, prečke ili stative, a Filipović počeo da pokazuje koliko je veliki igrač, jer je prvo smanjio na 11:10, a onda i izjednačio fenomenalnim lobom 101 sekundu prije kraja.

Da nesreća bude kompletna, 46 sekundi kasnije pobrinuo se Udovičić, koji se probudio i svojim prvim golom kompletirao preokret za pamćenje.

Crna Gora je krenula u napad za produžetke, a 16 sekundi prije kraja, kada je Soro odbranio šut Aleksandra Radovića, Perović je pozvao tajm-aut. Zloković je tada zbog prigovora arbitrima dobio crveni karton, a Nikola Janović i Vanja Udovičić kažnjeni na isti način zbog koškanja. Na 11 sekundi prije posljednje sirene, „ajkule” su dobile igrača više, ali su Mlađan Janović i Ivović zatresli prečku, odnosno stativu.

Da je neko od njih pogodio, ušlo bi se u produžetke, u kojima bi rival praktično bio bez šanse - Srbi nisu imali više nijednu zamjenu, osim golmana Gojka Pijetlovića, a na klupi više nije bilo ni trenera. Sve je bilo uzalud...

Crna Gora - Srbija 11:12 (2:3, 3:1, 5:4, 1:4)

London - „Vaterpolo arena”. Gledalaca: 4.600. Sudije: Kaputi (Italija), Stavridis (Grčka). Igrač više: Crna Gora 14 (6), Srbija 13 (7). Peterci: Crna Gora 3 (3), Srbija 2 (2).

Crna Gora: Šefik, ŠĆEPANOVIĆ (šest odbrana), BRGULJAN 1, PASKOVIĆ, Petrović, Drašković, Radović, M. JANOVIĆ 1, N. Janović 2 (1), IVOVIĆ 3 (2), ZLOKOVIĆ 2, GOJKOVIĆ, Jokić 2.

Srbija: SORO (11 odbrana), G. Pijetlović, Šaponjić, GOCIĆ 1, UDOVIČIĆ 1, Mandić, D. PIJETLOVIĆ, Nikić 2, Aleksić, RAĐEN 1, FILIPOVIĆ 3 (1), PRLAINOVIĆ 1 (1), Mitrović 1.

Srbi u ekstazi, Soro vikao novinarima

Osim Slobodana Sora, koji je vikao na srpske novinare i ironično im se zahvalio, svi ostali osvajači bronzane medalje bili su u ekstazi.

“Ponosan sam na ove momke, čast mi je što ih treniram. Ovo ljeto je bilo najteže otkako ih vodim i bio bi grijeh da se ne vratimo u Beograd sa medaljom poslije svega što smo proživjeli. Ništa nisam pričao o suđenju poslije polufinala, da ne remetim mir, ali posljednja dva meča su sramota”, osvrnuo se Dejan Udovičić.

Filip Filipović je bio heroj, jer je vratio svoj tim u život.

“Ovo je više od bronze, više od vaterpola. Digli smo se kad je bilo najteže. Vidjelo se koliko ljubavi i jedinstva ima u ovom timu. Ta energija pokazala se i u bazenu, ta vjera nas je dovela do medalje. Poslije ovakve pobjede, ni mi, niti bilo ko u Srbiji, ne smije da žali za zlatom.

Vanja Udovičić je dao gol za pobjedu, a onda je posljednjih 16 sekundi gledao sa klupe, jer je dobio crveni karton. I opet je imao zanimljiv komentar.

“Velika stvar je što smo osvojili medalju. Rekao sam da je ovo zabava, a ako me pitate za suđenje i to je zabava. Ne za nas, već za druge, naročito one koji navijaju za Crnu Goru. Isključen sam zbog sportskog pozdrava sa starim drugarom Janovićem”, istakao je kapiten „delfina”.

Pavić MVP, Ivović u idealnom timu

Za najkorisnijeg igrača vaterpolo turnira izabran je sjajni golman Hrvatske Josip Pavić.

Osim njega, u idealnom timu su naš bek Aleksandar Ivović, hrvatski centar Nikša Dobud, te četiri spoljnja igrača - Srbi Filip Filipović i Andrija Prlainović, Italijan Mauricio Felugo i Španac Felipe Perone.

Prlainović je i najbolji strijelac sa 22 gola, a Ivović je drugi sa 19.

Među 25 najboljih je još samo Boris Zloković, koji sa 14 pogodaka dijeli 9. mjesto.

TOK MEČA

Ništa ni od ovog igrača više, Soro brani šut Radovića. Do kraja 16 sekundi, Perović traži tajm-aut.

11.12 Udovičić 55 sekundi do kraja (kontra)!

11:11 Filipović 1,41 do kraja - sjajan lob sa igračem više

Crna Gora ne koristi dva napada sa igračem više (odbrana Sora i stativa Gojkovića)

11:10 Nikić 4,38 do kraja - odlično reagovao nakon odbrane Šćepanovića

11:9 Filipović 5,53 do kraja (igrač više)

11:8 Ivović šest minuta i 24 do kraja iz peterca!

Zloković je izborio peterac!

Srbija ne koristi igrača cviše ni na početku posljednje dionice.

Odbrana sa igračem manje za kraj četvrtine, Šćepanović brani vezane šuteve Prlainovića i Pijetlovića!

10:8 N. Janović 47 sekundi do kraja 3. četvrtine - fenomenalnom fintom izborio peterac, a onda ga i iskoristio.

9:8 Janović 6,34 (dva igrača više)

8:8 Pijetlović 5,42 (igrač više)

8:7 Jokić 5,14 (igrač više)

7:7 Filipović 4,49 (peterac)

7:6 Ivović 4,38 (peterac)

Peterac za Crnu Goru koji je skrivio Gocić kada je poslije isključenja gurnuo loptu. U grupi protiv Srbije, arbitri u samom finišu isti takav potez nisu kaznili petercem.

6:6 Rađen 4,21 (igrač više)

6:5 Pijetlović 3,17 (igrač više)

6:4 Jokić 2,52

Početak treće četvrtine

5:4 M. Janović 4,01

4:4 Ivović 2,57 (igrač više)

3:4 Gocić 2,22 (igrač više)

Drugo isključenje za Zlokovića.

3:3 Zloković 47 sekundi (igrač više)

Početak druge četvrtine

2:3 Mitrović 4,49 (igrač više)

Crna Gora nije pogodila sa dva igrača više.

2:2 Nikić 3,18

2:1 Brguljan 2,05 (igrač više)

1:1 Prlainović strijelac 1,13 (peterac)

1:0 Zloković pogodio s igračem više nakon 57 sekundi.

Utakmica je počela, Srbija ima prvi napad.

Crna Gora i Srbija, kao i u Pekingu prije četiri godine, boriće se za bronzu na Olimpijskim igrama.

Tada je treće mjesto pripalo Srbiji koja je pomalo neočekivano, nakon fizičkog obračuna pojedinih igrača poslije poraza od SAD u polufinalu, slavila sa 6:4...

"Ajkule" žele da Crnoj Gori donesu drugu medalju sa Igara u istoriji, nakon što su rukometašice osvojile srebro.

"Medalja je medalja. Moramo da se dignemo i odigramo mnogo bolje nego onda u grupi, kad je bilo neriješeno. Optimista sam, mislim da možemo da osvojimo medalju. Naravno, neće biti lako, jer je Srbija jako kvalitetna ekipa. Šanse su podjednake, a bilo bi sjajno kada bismo takmičenje završili osvajanjem bronzane medalje”, napominje Predrag Jokić.

Crna Gora i Srbija su u Londonu igrale i u grupi - u 3. kolu je bilo neriješeno (11:11), a u tom meču je aktuelni evropski prvak dva minuta prije kraja imao i dva gola prednosti.

Tim Ranka Perovića je u polufinalu prije dva dana izgubio od Hrvatske (7:5), dok su "delfini" poraženi u okršaju sa Italijom (9:7).

U finalu Olimpijskih igara igraće Hrvatska i Italija, a taj meč počinje od 16.50 časova.

Bonus video: