Crnoj Gori treba kamp za dijabetičare, nemamo ni insulinske pumpe

"Liječenje je kod nas na dosta niskom nivou, jer ljekari ne primjenjuju dovoljno dobro i konkretno sve terapije koje se rade u svijetu"
4 komentar(a)
dijabetes, Foto: Shutterstock.com
dijabetes, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.08.2012. 18:51h

Kamp za dijabetičare, pougledu na one koji se redovno održavaju u državama regiona, trebalo bi organizovati i u Crnoj Gori, jer je to prilika da mladi nauče o tom oboljenje i kako da sa njim normalno žive.

To je ispričao “Vijestima" učesnik nedavno održanog kampa u Makedoniji, Ivan Milašević, koji nije krio da je u toku druženja i sam otklonio neke predrasude u vezi sa liječenjem dijabetesa.

"Takođe, i ja sam imao rezerve prema insulinskim pumpama, ali kada mi je objašnjeno da na taj način oboljeli može da dobije dosta, promijenio sam mišljenje. Uvidjeli smo koliko može da bude značajno njeno korišćenje, a takođe i da države u regionu imaju daleko više insulinskih pumpi, i da su sve to regulisale tako da pokrivanju troškove za određene pacijente. Koliko ja znam, samo jedna osoba kod nas koristi pumpu, i on je sam kupio”, kazao je Milašević.

Pumpa je osmišljena tako da automatski ubrizgava insulin u potkožno tkivo tokom 24 časa prema pojedinačnom programu svakog pacijenta. Prije obroka, korisnik pritiskom na dugme, bez dodatnog uboda, ubrizgava dozu izračunatu prema unosu ugljenih hidrata u datom obroku. Mjesto aplikacije katereta je najčešće prednji trbušni zid.

Insulinska pumpa košta od 3.000 do 5.000 eura, dok je za setove koji se mijenjaju godišnje potrebno oko dvije hiljade eura.

“Pumpa je najsavremeniji metod liječenja dijabetesa i spječava komplikacije koje može da izazove šećer. Sama pumpa doprinosi boljoj kontroli bolesti. Podaci pokazuju da je u Makedoniji, kod korisnika pumpi, tromjesečni šećer vrijednosti 6,2, dok je normala 6,5”, kazao je Milašević.

Drugi učesnik na kampu iz Crne Gore Stefan Pižurica, kazao je da već šestu godinu posjećuje slična okupljanja za dijabetičare.

“Upravo tako dobijete nova iskustva i znanja koja nijeste do sada imali. Liječenje je kod nas na dosta niskom nivou, jer ljekari ne primjenjuju dovoljno dobro i konkretno sve terapije koje se rade u svijetu”, kazao je Pižurica.

Milašević je kazao da bi prvi korak ka organizovanju kampa bio osnivanje nevladine organizacije koja bi se bavila zaštitom oboljelih od dijabetesa.

“Vijesti" su i ranije, u više navrata, pisale o značaju da se insulinske pumpe stave na pozitivnu listu Fonda za zdravstveno osiguranje za proširene kategorije oboljelih. Ljekari su tada upozorili da je Crna Gora jedina država u kojoj ta oblast nije regulisana. Na pozitivnoj listi Fonda je samo insulinska pumpa za trudnice kod kojih je utvrđena nezadovoljavajuća glikoregulacija.

Bonus video: