Rasplamsao se požar u Šušanju, vatrogasci spremni da brane kuće

Vatra je tokom noći zahvatila front širine skoro kilometar i po, a vatreni jezici su se cijele noći između petka i subote jasno vidjeli
183 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2012. 12:57h

Nakon što je u petak tokom dana suzbijen, požar koji se u utorak veče sa sutomorskog brda Petilj prenio do Šušanjskog brda, sinoć se opet rasplamsao i do subote ujutro približio na oko 300 metara od kuća na gornjim kotama Gornjeg Šušanja.

Vatrogasci kažu da drže situaciju po kontrolom i da još uvijek nema direktne opasnosti po imovinu, a zbog ove situacije angažovani su svi raspoloživi efektivi u opštini.

"U petak smo ugasili požar, međutim, na samom vrhu brda, negdje oko 19 sati, iz jednog panja je jak vjetar raznio varnice niz padinu, vatra je zahvatila rastinje i sišla niz brdo", kaže „Vijestima“ Velizar Čađenović, načelnik barske Službe zaštite.

Jak vjetar, koji je osim nepristupačnog terena u ovom momentu naveći protivnik barskih vatrogasaca, raznosio je sinoć pepeo od sagorjelog rastinja i intenzivan miris paljevine uzduž i poprijeko Šušanja.

Vatra je tokom noći zahvatila front širine skoro kilometar i po, a vatreni jezici su se cijele noći između petka i subote jasno vidjeli iz svih dijelova barske kotline.

"Kada je vatra ušla u gustu šumu na obodu Gornjeg Šušanja, tada je njeno napredovanje usporeno. Naše ekipe su kod svih potencijalno ugroženih kuća, odbićemo sve napade plamene stihije.

Dobro je što su do svih ovih domaćinstava prohodni putevi pa možemo intervenisati i našim vozilima. Sem dodatnog ljudstva, angažovali smo i od privrede grada sve raspoložive cistijerne, spremni smo za moguću eskalaciju požara", dodaje Čađenović.

On napominje da vatrogasci u petak veče nijesu mogli ući u direktnu akciju gašenja naprtnjačama jer je teren na Šušanjskom brdu izuzetno nepristupačan.

Iz Bara su za ovo gašenje u pomoć pozvali i avijaciju.

Galerija

Bonus video: