Osuđenik Rajko Stajović: Deset godina me kao zvijer drže u samici

Stajović je u pismu dostavljenom redakciji “Vijesti” naveo da ga, navodno, službenici ZIKS-a već deset godina drže u totalnoj izolaciji
312 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.08.2012. 21:28h

Osuđenik Rajko Stajović (51) već sedmi dan štrajkuje glađu i odbija ljekove, jer su mu, kako tvrdi, ugrožena osnovna ljudska prava iza bedema ZIKS-a.

Stajović je u pismu dostavljenom redakciji “Vijesti” naveo da ga, navodno, službenici ZIKS-a već deset godina drže u totalnoj izolaciji - “samici” ozloglašenog kaznenog „C“ odjeljenja.

“Drže me poput najdivljije zvijeri, ne mogu da vidim drugo živo biće. Ova neviđena tortura je usmjerena direktno na moje fizičko i psihičko uništenje. Pritom mi je jdnom, od strane komandira, prijećeno da “živ neću izaći”. Ovim su prekršene, ne evropske konvencije, već mislim i one srednjovjekovne, inkvizicijske”, tvrdi Stajović, koji navodi da pripada i. klasifikacionoj grupi, što znači da se uzorno ponaša.

Osuđenik je naveo da mu je u ZIKS-u, navodno, uskraćeno i pravo na zdravstvenu zaštitu, što mu, kako kaže, najteže i pada jer je obolio.

“Kad bi i pristali da me vode u KBC, opet bi me vezivali lisicama. Čak su me poslije operacije bruha, čim sam se probudio, onakvog u bolovima vezali za krevet, opet poput zvijeri. Kako je deceniju u samici, možete zamisliti, kad od bvišeg direktora Milana Radovića, čak ni kašiku za jelo nisam smio da imam. Dolaskom Miljana Perovića na čelo ZIKS-a, odnos prema meni je kudikamo bolji”, piše u pismu Stajovića.

“Stajović je sam ranije tražio da bude sam u sobi, ne u ćeliji i to mu je omogućeno. Što se tiče svega ostalog ima sva prava kao i drugi osuđenici”, rečeno je iz uprave ZIKS-a

Osuđenik tvrdi i da da je dvije godine čekao presudu, a nije “zakučio” ni dvije amnestije – referendumsku iz 2006. i redovnu iz 2008. godine.

“Osuđen sam za ubistvo na trinaest godina. Moji sapatnici su odavno na slobodi”, tvrdi Stajović, koji navodi da štrajkuje jer mu Ministarstvo pravde i ljudskih prava ne da uslovni otpust, što imaju i ostala osuđena lica.

“Komisija sa prof. dr Draganom Radulovićem na čelu mi, izgleda, ponovo sudi”, navodi Stajović.

Rajko Stajović je u oktobru 2006. godine osuđen na 18 godina zatvora, jer je 26. novembra 2002. godine, u zgradi Suda za prekršaje u Podgorici ubio sugrađanina Miomira Ćetkovića i ranio svoju bivšu nevjenčanu suprugu Smiljanu Jovićević.

Prema navodima presude on je s umišljajem ubio Ćetkovića, jer je sa ulaznih vrata ispalio osam hitaca od kojih su četiri pogodila Ćetkovića, a tri Jovićevićevu.

Presudu je u Višem sudu izreklo krivično vijeće sudije Mušike Dujovića, a u obrazloženju piše da je utvrđeno da je Stajović repetirao pištolj prije dolaska Ćetkovića i Jovićevićeve, čime se pripremio na upotrebu oružja.

ZIKS: Sam je tražio potpunu izolaciju

Iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija sinoć je “Vijestima” potvrđeno da je Stajović u izolaciji, ali kako tvrde, po sopstvenom zahtjevu.

“Stajović je sam ranije tražio da bude sam u sobi, ne u ćeliji i to mu je omogućeno. Što se tiče svega ostalog ima sva prava kao i drugi osuđenici”, rečeno je iz uprave ZIKS-a.

Oni su pojasnili da po bezbjednosnoj procjeni Stajoviću prijeti opasnost od više osoba i potvrdili njegovu priču da ima uzorno ponašanje. “Nema nijedan incident i u prvoj je klasifikacionoj grupi, a u sobi u kojoj je smješten pod pojačanim je nadzorom zbog bezbjednosne procjene”, kazao je sagovornik iz Uprave spuškog zatvora. Bez obzira na dobro ponašanje tokom izdržavanja kazne Stajović nije dobio uslovni otpust.

Prema nezvaničnim informacijama, razlog tome je “loša procjena sa terena”, što znači da je policija procijenila da on ni na slobodi ne bi bio bezbjedan. Stajovićeva porodica obavjestila je “Vijesti” da su o njegovom slučaju informisali Teu - Gorjanc Prelević, direktoricu NVO "Akcija za ljudska prava”, koja je juče sa njim obavila razgovor u zatvoru.

Bonus video: