Slavni mislilac Antonio Negri gost Kotor Arta

Pjaca od filozofa biće otvorena Negrijevim predavanjem “Proljeće pokreta: čekajući ljeto?”, a nakon toga biće održana i promocija njegove nove knjige
85 pregleda 0 komentar(a)
Antonio Negri, Foto: Carlosianni.com.ar
Antonio Negri, Foto: Carlosianni.com.ar
Ažurirano: 11.08.2012. 09:32h

Segment 4. Međunarodnog festivala Kotor Art “Pjaca od filozofa” počinje u subotu 11. avgusta na Pjaci od kina u 21 sat. Specijalni gost je svjetski poznat intelektualac, profesor Antonio Negri, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih političkih mislilaca današnjice.

Pjaca od filozofa biće otvorena Negrijevim predavanjem “Proljeće pokreta: čekajući ljeto?”, a nakon toga biće održana i promocija njegove nove knjige “Deklaracija” koju je napisao zajedno sa starim partnerom Majklom Hardtom.

Urednik festivalskog programa Pjaca od filozofa Andrej Nikolaidis kazao je da je ovakva vrsta kontakta sa eminentnim svjetskim teroteričarima današnjice ne samo nova već i nužna u Crnoj Gori, te da žele da prikažu zaista altetnativne i radikalne političke projekte.

"I mislim da je Crna Gora zaista plodno tlo za Negrijevu priču o direktnoj demokratiji"

"Ovo je nešto sasvim radikalno i nešto sasvim drugačije od onoga što mi neprekidno slušamo u političkom govoru koji se sveo na nekih desetak fraza koji svi akteri političke scene ponavljaju, poput Nato integracije, Euro integracije, evropski put, ljudska prava, medijske slobode…

I mislim da je Crna Gora zaista plodno tlo za Negrijevu priču o direktnoj demokratiji zbog toga jer Crna Gora je imala praksu direktne političke demokratije. Naime, guvna koja nalazimo u crnogorskim planinama su upravo mjesta na kojima se odvijala direktna demokratija, kao i opštenarodni zborovi, i to je ono što u ovoj knjizi Negri opisuje kao političku alternativu.

Tako da on i još neki mislioci rješenje za naše današnje probleme i ono što je doista progesivno pronalaze u političkim praksama koje smo mi jednom davno napustili kao regresivne, pravaziđene pa čak i primitivne, prihvatajući iz nekog razloga bez mnogo rasprave parlamentarnu demokratiju kao napredniju od direktne demokratije", kazao je Nikolaidis.

Postavljanje pitanja za koja nemamo hrabrosti

Umjetnički direktor KotorArt festival Paolo Mađeli, kazao je da je Negri čovjek koji je promijenio naše mišljenje i uticao da drugačije mislimo politiku i svijet.

U okviru Pjace od filozofa na Pjaci od kina 12. i 13. avgusta u 22 sata biće odigrana i dva Negrijeva politička komada

"Ovakvi intelektualci su nam jako potrebni i motor su razmišljanja jer postavljaju pitanja za koja mi najčešće nemamo hrabrosti. Ako znamo da možemo definisati 50, 100, 200 ljudi u svijetu koji odlučuju o sudbini čovječanstva, onda se pitamo čemu služe parlamenti ako imamo te centre moći.

Negri je čovjek koji je bio kadar da progovori javno o svim nedoumicama koje svi nosimo u svijetu finansijske diktature i da bude uvijek na rubu žestoke tragične polemike, što ga je i veoma koštalo. Ja mu se divim i velika nam je čast da možemo ugostiti ovakvog čovjeka", kako je Mađeli.

"Da li današnji politički lideri tek glumataju demokratiju i da li u svijetu kojim suvereno vlada kapital, svijetu neprekidnog umiranja politike, politička intervencija još uvijek može nešto da promijeni", neka su od pitanja za pokušaj odgovora na ovogodišnjoj Pjaci od filozofa u Kotoru.

U okviru Pjace od filozofa na Pjaci od kina 12. i 13. avgusta u 22 sata biće odigrana i dva Negrijeva politička komada koja je režirala Barbara Nikolier.

Bonus video: