Nastupaju Rudin i Rocky Njegosh Orchestra

Rudin je umjetnik koji plijeni svojim istančanim zvukom i rafiniranom muzikalnošću
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 13:18h

Peto izdanje Espressiva nastavlja se programom orkestarske muzike, a nastupiće i Aleksandar Rudin i Rocky Njegosh Orchestra

Rocky Njegosh Orchestra na čelu sa dirigentom Jean Reisom iz Brazila izvešće djela Vivaldija, Baha i Griga.

Reis je magistrirao orkestarsko dirigovanje i violinu na univerzitetima Andrews odnosno Redlands.

Tokom karijere izvođača radio je kao koncertmajstor u vodećim orkestrima u Sao Paolu i SAD-u.

Takođe je profesor violine, a predvodio je i orkestar na Free University of Music i ACARTE. Osnivač je i umjetnički direktor Instrumental Andradas Brazil , MUNASP i Music in the Mountains festivalu gdje učestvuje i kao dirigent i predavač orkestarskog dirigovanja.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i Citizen Wells Caldense za doprinos kulturi.

Među solistima večeras, naći će se ruski violončelista Aleksandar Rudin. Rudin je jedno od vodećih imena savremene evropske izvođačke prakse.

Umjetnik je koji plijeni svojim istančanim zvukom i rafiniranom muzikalnošću, a njegovi snimci već su nekoliko decenija uvršteni u antologiju svjetske izvođačke prakse.

Umjetnički je direktor kamernog orkestra Musica Viva od 1988. godine, a posljednjih 10 godina i moskovskog internacionalnog muzičkog festivala ˝Dedication˝.

Profesor je kamerne muzike na moskovskom konzervatorijumu, a takođe je i gostujući predavač na master studijama širom svijeta. Nastupa i kao dirigent sa studentskim orkestrima. Snimio je brojne ploče za izdavačke kuće Russian Season, Olympia, Hyperion, Tudor, Melodia i Fuga libera labels.

Opkestar Rocky Njegosh String orchestra sačinjavaju najbolji polaznici ljetnje škole i profesori i saradnici Muzičke akademije Cetinje.

Orkestar će pod palicom dirigenta Reisa, uz našeg violoncelistu Igora Perazića koji je vodeći muzičar regiona svoje generacije, te uz Peter Langartnera, umjetnika koji je većdobio svoju "zvijezdu slavnih" na festivalu Espressivo, i Rudina izvesti djela oca i sina iz porodice Bah, Vivaldija, Hajdna i Griga.

Koncert počinje u 20h na Dvorskom trgu, iako je prvobitno planirano da počne u 21h, ali je određen raniji termin zbog rukometnog finala na Olimpijskim igrama.

Bonus video: