Izgorjela Kula Adžića, najstarija kuća u Plužinama

„Sve je uništeno. Samo su zidovi ostali. Uspio sam da spasim samo nekoliko starih fotografija."
427 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 19:16h

U Plužinama je jutros izgorjela kuća Aleksandra-Aca Jokanovića, koja se nalazila blizu restorana „Sočica“, na zaravni iznad jezera. Do požara, u kojoj je stradao kompletan inventar kuće, ali i vrijedni dokumenti, slike, stvari koje govore o istoriji jednog kraja, najvjerovatnije je došlo zbog kvara na instalacijama. Kuća je u narodu bila poznata kao Kula Adžića.

"Sve je uništeno. Samo su zidovi ostali. Uspio sam da spasim samo nekoliko starih fotografija. Ali, dobro je da niko nije stradao, jer vrijedniji je ljudski život od bilo čije kuće“, kazao je Jokanović.

Kuća u kojoj je živio Jokanović je najstarija kuća u Plužinama i pripadala je Adžićima, potomcima Vula Adžića, od druge polovine 19. vijeka do danas, najuglednije i najbogatije pivske familije.

"Kasno su se pojavili plužinski vatrogasci, jer je izgleda cistijerna bila zauzeta. Došli su sa nekom cistijernom iz Opštine, stigla i policija, a ova nova je stigla tek nakon sat, kad i nikšićki vatrogasci koji su stigli najbrže što su mogli. Da je nova cistijerna odmah bila ovdje, možda bi samo dio krova izgorio. Ovako, sve ode dođavola. Ali dobro. Glavno je da niko nije stradao. Meni samo žao uništene istorije. Da sam znao da će vatra sve zahvatiti, makar bih dio dokumentacije spasio”, ispričao je Jokanović.

Kuća Adžića je izgrađena u drugoj polovini 19. vijeka. Zapaljena je i opljačkana 1918. godine.

Nova kuća je napravljena 1927. godine i bila je to, kaže Jokanović, najmodernija kuća toga doba u Crnoj Gori i najveća u tom dijelu Pive.

“U njoj je i Tito za vrijeme Drugog svjetskog rata boravio mjesec dana. Ma, ova kuća je čuvala čitavu istoriju ovog kraja”, kazao je pedesetčetvorogodišnji Jokanović.

Foto: Zvono

Kula Adžića prije požara, Foto: Damira Kalač

Jokov sin Mihailo, dugogodišnji predsjednik župo-pivske opštine, narodni poslanik i predvodnik otpora austro-ugarskoj okupaciji Pive, je 1960. godine Aca, koji je sin njegove sestrične Zorke, udate u Jokanovića, donio sa Trse u Kulu Adžića želeći da na simboličan način produži lozu potomaka Vula Adžića.

Sada je Kula uništena, a Jokanović je ostao bez krova nad glavom.

Kuća gorjela i 1918.

Kuća je napravljena u drugoj polovini 19. vijeka. Zapaljena je i opljačkana 1918. godine.

“To je bila odmazda prema Joku Adžiću, crnogorskom brigadiru, jer nije htio da se ‘pokloni’ drugom kralju. U ovoj kući je kralj Nikola boravio sa svojom svitom. Joko, koji je prilikom Nikolinog krunisanja jahao na čelu crnogorske konjice, odbio je da prilikom ujedinjenja Crne Gore i Srbije položi zakletvu Karađorđevićima”, kaže Jokanović.

Joko je zbog toga tučen šibom po tabanima, pa ranjen i raskrvavljen tjeran da pješice pođe do Nikšića, gdje je zlostavljanje nastavljeno. Umro je 1923. godine.

Galerija

Bonus video: