Anana mijenja bivši alžirski šef diplomatije?

Brahimi je obavljao nekoliko visokih funkcija u UN i bio je, između ostalog, izaslanik za Avganistan i Irak
61 pregleda 0 komentar(a)
Lahdar Brahimi, Foto: Nato.int
Lahdar Brahimi, Foto: Nato.int
Ažurirano: 10.08.2012. 08:49h

Bivši alžirski ministar vanjskih poslova i dugogodišnji zvaničnik UN Lahdar Brahimi ima velike šanse da postane novi izaslanik međunarodne zajednice za Siriju, pošto je Kofi Anan prošle nedjelje podnio ostavku na tu funkciju, rekle su diplomate.

Diplomate, koji su željeli da ostanu anonimni, kazali su da su drugi kanidati bivši španski ministar spoljnjih poslova Migel Anhel Moratinos i bivši generalni sekretar NATO-a i nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana, navodi AP.

Brahimi je obavljao nekoliko visokih funkcija u UN i bio je, između ostalog, izaslanik za Avganistan i Irak. On je član "Mudraca" ("Elders"), grupe svjetskih lidera koji se zalažu za mir u svijetu u kojoj se nalazi i Nelson Mandela.

Anan je prošle nedjelje podnio ostavku kao zajednički izaslanik UN i Arapske lige za Siriju poslije šest mjeseci, zato što nije uspio da postigne čak ni privremeni prekid vatre u Siriji.

“Gardijan” je juče kao moguće kandidate za Ananovog nasljednika osim Migela Anhela Moratinosa i Havijera Solane, pomenuo i bivše predsjednike Finske Martija Ahtisarija i Tarju Halonen.

Pet miliona funti pomoći sirijskim pobunjenicima

Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg rekao je danas da je britanska vlada sirijskim pobunjenicima ponudila pet miliona funti pomoći za nabavku medicinske i komunikacione opreme.

Hejg je u kolumni za "Tajms" napisao da vlada planira da poveća komunikaciju sa predstavnicima Sirijske oslobodilačke vojske, kako bi se pripremili za "neizbježan dan pada Bašara al Asada".

"Moramo da gradimo odnose sa onima koji će možda vladati Sirijom u budućnosti", napisao je britanski ministar. Hejg je istakao da pobunjenici tokom borbe moraju poštovati međunarodne standarde o ljudskim pravima.

Britanska vlada će pobunjenicima dostaviti telefone i radio aparate pri čemu je posebno naglašeno da Britanija ni pod kakvim uslovima neće slati oružje kao pomoć.

Bonus video: