Okršaj titana za finale

"Moramo da uđemo maksimalno hladne glave, ali spremni da bukvalno iskrvarimo u bazenu", kaže Ranko Perović, selektor Crne Gore
76 pregleda 49 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 08:48h

Prve dvije šanse su otperjale, otišle niz vjetar avgusta 2008. u Pekingu. Treća prilika stigla je već u Londonu. Rival je Hrvatska, a ulog ogroman - finale Olimpijskih igara, samim tim i sigurna medalja.

Prije četiri godine, „ajkule” su u četvrtfinalu savladale „barakude” (7:6) i dobile priliku da prigrabe odličje na najvažnijem sportskom takmičenju. Nisu uspjele, Mađarska je bila bolja u polufinalu, a Srbija u meču za 3. mjesto.

Nikola Janović i drugovi uradiće sve da prekinu prokletstvo olimpijskih krugova i zacementiraju mjesto u istoriji crnogorskog, ali i svjetskog sporta...

"Najvažnija i najteža utakmica do sada. Došli smo ovdje da uzmemo medalju, a moramo da pokušamo da odigramo najbolje što možemo, bez opterećenja protivnikom. Da uđemo u utakmicu da „izginemo”, da „iskrvarimo” do kraja i onda da vidimo kakav će biti rezultat", recept je selektora Ranka Perovića.

Hrvati su do sada najviše pokazali. Jedina su ekipa koja je ostvarila svih šest pobjeda, a posebno impozantno djelovala je u četvrtfinalu - Amerikanci, jedina ekipa koja je savladala Crnu Goru, poraženi su i poniženi (8:2).

"Hrvatska je izvanredna reprezentacija, i prije OI sam rekao da je to po mom mišljenju najkompletnija ekipa. Ne mislim da nemamo šanse, samo moramo da nametnemo naš stil igre, sa dosta plivanja i jakom odbranom. Motiv je ogroman, ulog je ogroman, a ovo je utakmica u kojoj ne mora da pobijedi bolji. Jednostavno, ovo je polufinale i sve je otvoreno. Jedva čekamo da sve počne", dodaje Perović.

Gledali ste Hrvate protiv SAD, kada su igrali fenomenalnu odbranu. Na šta morate da obratite najveću pažnju?

"Svaka utakmica je priča za sebe. Igraju odlično, radi se o vrhunskoj ekipi. Ali, i mi smo igrali dosta dobro u napadu cijeli turnir i mislim da je ključ u našoj odbrani. Moramo da ih svedemo na što manje golova, a mislim da smo brža ekipa i da kroz veliko plivanje moramo da dođemo u šansu da postignemo dva-tri laka gola i napravimo im probleme. Moramo da uđemo maksimalno hladne glave, ali spremni da bukvalno iskrvarimo u bazenu".

Crna Gora je protiv Španije imala 18 isključenja. Smatrate li da ta brojka mora da se smanji kako biste imali šansu da trijumfujete?

"I protiv Mađarske u Ajndhovenu smo ih imali 22, ali ne smijemo da dozvolimo nijedan lagan gol, pa ni po cijenu isključenja. Branićemo se sa igračem manje, što nam je do sada bio najbolji segment. Španci su imali 18 situacija sa igračem više, a dali su samo šest golova, što je fantastičan procenat. To je recept, da igramo i da ne puštamo nijedan lagani pogodak. Vidjećemo kakav će biti kriterijum suđenja, s obzirom na to da ga mijenjaju svakog drugog dana. Mogu samo da se nadam da ćemo fanatičnim ritmom napraviti prevagu u našu korist".

Hrvati su slavili u nekoliko posljednjih utakmica protiv Crne Gore. Koliko to može da znači?

"Nema to veze. To je potpuno druga priča, ova utakmica ima svoju posebnu težinu. Mnogo je veći ulog, i oni će imati veliko opterećenje kao i mi. Možda iz te, da tako kažem, uloge autsajdera napravimo još jedno iznenađenje", zaključio je Perović.

U današnjem okršaju u bazenu „Vaterpolo arene” mnogo će zavisiti od Aleksandra Ivovića. Hercegnovski bombarder biće jedna od najvećih prijetnji za Josipa Pavića i sjajnu odbranu tima Ratka Rudića, a u defanzivi će voditi rat sa hrvatskim divovima na poziciji centra, Nikšom Dobudom i Igorom Hinićem.

Leka, koji u Londonu igra fenomenalno, ističe da je ekipa potpuno rasterećena.

"Veća je tenzija bila do sada nego što će biti protiv Hrvatske. Najbitnije je da smo došli do završnice, što smo zacrtali i mislim da ćemo ući rasterećenije u utakmicu od Hrvata. Oni su najkonstantnija reprezentacija, jedina koja nije bila u problemu ni na jednoj utakmici, osim protiv Španije, kojoj je poništen čist gol, ali su Hrvati vodili sve vrijeme - kaže igrač koji sa Filipom Filipovićem i Norbertom Madarašom dijeli 2. mjesto na listi strijelaca sa 12 golova.

Šta morate da uradite da biste srušili Hrvate?

"Najbitnije je da im ne damo da otvore utakmicu kako oni hoće. U prethodnim našim mečevima uvijek su na početku vodili 2:0, 3:1 ili 4:2, a znaju da drže prednost ako je steknu. Nadam se da ćemo bolje otvoriti utakmicu i nametnuti svoj ritam. Oni su izuzetno fizički jaki, znamo konstituciju njihovih igrača, koji svi imaju oko dva metra. Zbog toga je najbitnije da se krećemo, da bude uplivavanja, kako bismo „lomili” njihovu odbranu. Ako to ispoštujemo, mislim da imamo šansi da uđemo u finale".

Imate li recept kako da zaustavite njihove sidraše?

"Sigurno je da ćemo biti na velikom iskušenju, na mukama. Njihovi centri su najbolji na ovom šampionatu. Dobud igra tri četvrtine, a Hiniću su ovo 5. Olimpijske igre. Ima veliko iskustvo i jedan je od najvećih centara u posljednjih 10-15 godina".

Nadamo se da ćemo imati pomoć „druge linije”, da će „skočiti” kada padne neka lopta na centar. Svjesni smo težine zadatka, ali imamo snage da im pariramo na tom polju.

Smatraš li da je Crna Gora dostigla željeni nivo igre u napadu?

"Jedino na prvoj utakmici nije bio kakav bi trebalo da bude, ali poslije jeste. Svakome smo dali 10, 11 ili 12 golova, koliko je bilo neophodno. Ako budemo igrali odbranu kao do sada i postignemo taj broj golova, imamo šansu da pobijedimo. Napad nam nije loš, naprotiv. Igrač više nam je i protiv Španije bio preko 50 odsto, a sa takvim procentom se teško gube utakmice u kojima su rivali izjednačeni", potencira Ivović.

Meč počinje u 16.40 časova. U 20.50 igra se drugo polufinale, u kojem se sastaju prvaci svijeta i Evrope - Italija i Srbija.

„Azuri” su u finalu u Šangaju slavili poslije produžetaka (8:7), „delfini” su se revanširali u polufinalu šampionata Starog kontinenta u Ajndhovenu (12:8).

Galerija

Bonus video: