Joksimović: Možemo makar do baraža

"Svjesni smo da su Finci favoriti u grupi, dok smatram da smo sa Grcima i Rumunima u istoj ravni", kaže za "Vijesti" selektor Joksimović
86 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 15:33h

Okupljanje u prostorijama Saveza, podizanje opreme, zatim ljekarski pregledi, pa na put za Bijelo Polje i prvi trening– ovako izgleda današnji dan muške odbojkaške reprezentacija Crne Gore, koja je na sjeveru Crne Gore počela pripreme za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje se u septembru iduće godine održava u Poljskoj i Danskoj.

Crna Gora će u kvalifikacijama za EP igrati u grupi D sa Finskom, Grčkom i Rumunijom. Kvalifikacioni turniri se igraju u Grčkoj (Trikala, 7 - 9. septembar) i Finskoj (Vantu, 14 - 16. septembar).

Pobjednik grupe direktno će se plasirati na EP, dok će drugoplasirana selekcija igrati baraž sa drugoplasiranom iz grupe B (Estonija, Belgija, Holandija, Izrael). Baraž je na programu 17/19. odnosno 24/26. maja 2013. godine.

"Imamo ambiciju da se domognemo velikog takmičenja. U kvalifikacije ulazimo motivisani, sa željom da u najgorem slučaju izborimo baraž. Svjesni smo da su Finci favoriti u grupi, dok smatram da smo sa Grcima i Rumunima u istoj ravni. Optimizam crpimo iz prošlih kvalifikacija za Olimpijske igre, kada smo u novembru prošle godine nesrećno ispali, kada smo sebi stavili do znanja da možemo ravnopravno da igramo sa svim velikim ekipama. Najzad, razlog za optimizam su i protekle klupske sezone, gdje smo imali dosta igrača koji su osvajali titule sa svojim klubovima, ili igrali igrali finala. Mislim da smo kao ekipa sazreli", kaže za „Vijesti“ selektor Ivan Joksimović.

Reprezentacija će raditi u Bijelom Polju do 23. avgusta kada ide za Makedoniju, a u tom periodu će odigrati dva kontrolna meča sa Austrijom (16. i 17. avgust).

U Makedoniji, u Štipu, Ćulafić i drugovi će od 24. do 26. avgusta igrati na međunarodnom turniru sa domaćinom, Izraelom i Velikom Britanijom (svi učestvuju u kvalifikacijama), a onda se sele u Brezeće na Kopaoniku, gdje će odraditi posljednju fazu priprema za kvalifikacije, i odigrati još koju kontrolnu utakmicu sa ekipama koje budu tamo na pripremama.

"Program priprema je napravljen tako da ćemo kontrolne utakmice igrati turnirski. Takav je i sistem kvalifikacija, ša ćemo se tako što prije adaptirati na ono što nas čeka, jer ćemo u oba kvalifikaciona turnira igrati po tri utakmice dan za danom", ističe Joksimović.

Otpao Ražnatović, Radunović stiže u ponedjeljak

Zajedno sa stručnim štabom “crvenih” u kojem su pored selektora Ivana Joksimovića i pomoćni trener Luka Tijanić (umjesto zbog obaveza odsutnog Miloša Mitrovića), kondicioni trener Petar Karadžić, fizioterapeut Emil Luković i statisticar Drago Cimbaljević, za Bijelo Polje je krenulo 13 igrača – tehničari Simo Dabović, Blažo Janjušević, Ivan Bošković, srednji blokeri Gojko Ćuk, Ivan Ječmenica i Milan Marković, primači Marko Bojić, Aleksandar Milivojević, Bojan Đukić, korektori Miloš Ćulafić, Miloš Simović, Aleksandar Minić, te libero Ivan Rašović.

Prijepoljac Luka Šuljagić se ekipi pridružio u Bijelom Polju, dok će se Balša Radunović priključiti u ponedjeljak, jer u Italiji, u novom klubu Raveni, treba da završi ljekarske preglede i predstavljanje.

Ekipi će se naknadno pridružiti juniori Rajko Strugar, Luka Babić i Jovan Delić, koji su trenutno na Prvenstvu Balkana u Zrenjaninu, dok je sa šireg spiska otpao Nikola Ražnatović.

Prvi put od 31. maja 2009. godine i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Italiji (u mandatu Veselina Vukovića), u reprezentaciji je Milan Marković, iskusni kapiten Budvanske rivijere.

Tu su i neki od igrača koji početkom maja ove godine su bili na mini pripremama u Baru, koji se nijesu pojavljivali na prethodnim akcijama – tehničar srpskog Željezničara Blažo Janjušević i bivši korektor Budvanske rivijere Miloš Simović, koji je prošlu sezonu proveo u finskom Muramenu, te primač servisa Spartaka iz Ljiga Nikola Ražnatović.

"Imamo i nova lica u timu, što znači da se baza kvalitetno širi. Vjerujem da će Marković svojim iskustvom, kao i Janjušević i Simović donijeti još nešto kvalitetno i novo, novi motiv da dođemo do željenog cilja, a to je u najmanju ruku baraž, odnosno Evropsko prvenstvo", kaže Joksimović.

Galerija

Bonus video: