Danilo Prnjat i rad (u umjetnosti)

“Događaj na temu ‘Rad (u umjetnosti)’ zamišljen je u vidu prezentacije nekoliko umjetničkih projekata umjetnika Danila Prnjata i razgovora sa publikom na temu proizvodnih odnosa unutar kojih se danas situira rad mladih umjetnika"
191 pregleda 0 komentar(a)
Danilo Prnjat
Danilo Prnjat
Ažurirano: 05.06.2018. 09:12h

Predavanjem umjetnika i teoretičara Danila Prnjata “Rad (u umjetnosti)” Institut savremene umjetnosti večeras nastavlja program projekta “Preokupacije” u Podgorici u 19.30 časova u galeriji Art na Trgu nezavisnosti. Izložbom “Unprofessional/Besposlen” ISU je započeo saradnju sa Sekreterijatom za kulturu grada Podgorice i JU Muzeji i galerije Podgorice u okviru koje će kreirati kulturno obrazovni program u navedenom prostoru u centru grada.

“Događaj na temu ‘Rad (u umjetnosti)’ zamišljen je u vidu prezentacije nekoliko umjetničkih projekata umjetnika Danila Prnjata i razgovora sa publikom na temu proizvodnih odnosa unutar kojih se danas situira rad mladih umjetnika. Razgovor bi trebalo da obuhvati kraće uvodno izlaganje sa referencom na istorijski okvir unutar kojeg se konstituisao rad umetnika kao specifičnog tipa radnika/proizvođača u odnosu na kontekstualne i političke determinacije kroz koje je prošao”, navodi se u saopštenju ISU.

Danilo Prnjat rođen je 1982. godine i vizuelni je umjetnik iz Crne Gore koji živi i radi u Beogradu. Učestvovao je na brojnim domaćim i grupnim izložbama, konferencijama, razgovorima i realizacijama umjetničkih projekata koji istražuju politike participativnih praksi i kolektivnog rada. U svom radu nastoji da prevaziđe ustaljene granice umjetnosti, te odnose između umjetnosti i društvene realnosti kroz intervenciju u polje ekonomije i edukacije. Trenutno je doktorant završne godine na odseku PhD in Communication/Art and Critical Thought na European Graduate School (EGS) u Sas-Feu u Švajcarskoj. Kritički rad baziran na analizi liberalne kulture objavljuje prvenstveno na portalu DeMaterijalizacija umetnosti.

Bonus video: