Igrama prijeti finansijski kolaps

Prevelika ulaganja u izgradnju i tri puta manje turista nego što se očekivalo donijeće organizatorima OI finansijski minus.
5 komentar(a)
London, Foto: Beta/AP
London, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.08.2012. 19:49h

Uprkos optimističnim prognozama, Olimpijskim igrama u Londonu prijeti finansijski kolaps.

Prevelika ulaganja u izgradnju i tri puta manje turista nego što se očekivalo donijeće organizatorima OI finansijski minus.

Prema prvim podacima u glavni britanski grad je do sada doputovalo 100 hiljada turista, što je tri puta manje od očekivanog.

Organizatori su očekivali zaradu od 10 milijardi eura, ali ispada da neće zaraditi ni deseti dio.

Veliku ulogu je odigrala i činjenica da je London jedan od najskupljih gradova na svijetu, a za vrijeme Igara cijene su hotelima i ugostiteljskim objektima dodatno su skočile.

To je uplašilo turiste koje sport previše ne zanima, pa su ostali kod kuće.

"Do kraja OI situacija će se nešto popraviti, no već sada je jasno da OI neće dovoljno zaraditi", rekao je profesor ekonomije na Oksfordu Peter Openhajmer i dodao:

"Organizatori OI nisu uzeli u obzir posebnost takmičenja. To je dugačak turnir tokom kojeg se istovremeno odvija nekoliko turnira. Zbog toga mnogi ljudi ostaju kod kuće i prate televizijski program. Možete istovremeno da pratite više sportskih disciplina".

No, svi se slažu kako organizatore može da utješi to što su uredili, očistili i ponovo izgradili istočni dio grada u kojem je većina sportskih objekata.

Bonus video: