Uvod uz Nadržickog i Molčanova

Zaljubljenici klasične muzike, uživali u izvođenju Bramsove Sonate br. 3 u d-molu, kompozicije “Legenda“ poljskog kompozitora Vinjavskog, “Poeme“ Ernesta Šosoa i “Ciganke“ Morisa Ravela
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2012. 13:41h

Koncertom poljskog virtouza, violiniste Jaroslava Nadržickog, koji je nastupuio u pratnji pijaniste Alekseja Molčanova, počeo je na Cetinju V Festival klasične muzike “Espressivo“.

U dvorani Ministartsva kulture, zaljubljenici klasične muzike, uživali su u izvođenju Bramsove Sonate br. 3 u d-molu, kompozicije “Legenda“ poljskog kompozitora Vinjavskog, “Poeme“ Ernesta Šosoa i “Ciganke“ Morisa Ravela.

Jaroslav Nadržicki je u dvanaestoj godini debitovao sa orkestorom Moskovskog konzervatorijuma u dvorani “Čajkovski“. Diplomirao je sa najvećom ocjenom na I.J.Paderevski akademiji u Poznanju i sa počastima magistrirao na Kraljevskoj akademiji u Londonu pod vođstvom prof. Igora Petruševskog sa kojim danas svoje znanje prenosi studentima Muzičke akademije na Cetinju. Osvajao je brojne nagrade na violinističkim takmičenjima širom Evrope i kao solista nastupao sa mnogim renomiranim orkestrima.

"Čest sam gost Crne Gore i mnogo volim Cetinje i zato mislim da se ovaj fetsival održava na pravom mjestu. Cetinje je lijep grad sa starim istorijskim zgradama. A festival je svake godine sve veći i važniji. Pozivaju se priznati međunarodni umjetnici i mislim da je ovo velika stvar za Crnu Goru i naravno Cetinje", prokomentarisao je Nadržicki.

Njegov kolega, pijanista Aleksej Molčanov, završio je Kijevski državni konzervatorijum i postdiplomske studije, u klasi profesora Aleksandra Snegrjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je brojne nagrade kao pijanista. Po završetku studija, uspješno se bavio pedagoškim radom uporedo sa koncertiranjem kako u Ukrajini tako i van nje.

Nakon uspješne karijere u Srbiji 1999. dolazi u Crnu Goru gdje svoj umjetnički angažman nastavlja na svim značajnijim scenama. Od 2000. je docent je na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Umjetnički direktor festivala i dekan Muzičke akademije, violinista Miran Begić, kazao je da je festival “Espressivo” 2008. krenuo skromno sa namjerom da bude poput onih u okruženju.

“Kroz godine izgradio se u nešto posebno, nešto drugačije. Kako po vrhunskim izvođačima i izuzetnim pedagozima koji predaju na ljetnjoj školi koja se organizuje u okviru svakog izdanja, Espressivo je osoben i po tome što se odvija u prijateljskoj atmosferi između umjetnika, studenata, publike i građana Cetinje”, kazao je Begić.

Uz Prijestonicu Cetinje, pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, Ministarstvo prosvjete i sporta, Univerzitet Crne Gore, Muzička akademija – Cetinje i “Montenegro Airlines“.

Bonus video: