Vježbajte toleranciju i izbjegavajte konflikte

Тolerancija је vrlo popularna riječ, а ako niste tolerantni niste moderni, ako budete manje sitničavi, imaćete bolje odnose s drugima, uživati u životu i biti opušteniji
93 pregleda 2 komentar(a)
tolerancija, Foto: Vijesti online
tolerancija, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 05.08.2012. 07:18h

Zbog čega bi neko uopšte htio da bude tolerantniji, možda se pitate.

Stalno treba da se podsjećate da vam je prijatno u sopstvenoj koži i s onim što mislite i da nemate apsolutno ništa da branite.

Ako neko drugi misli drugačije od vas, to ne znači da vi niste u pravu, pa nema nikakve potrebe da opravdavate svoja uvjerenja i akcije.

Ovo su neki od savjeta koji bi vam mogli pomoći da shvatite koliko je važno biti tolerantan.

-Ne personalizujte razgovor. Usredsredite se na problem i nikad ga nemojte shvatati lično. Npr. možete da kažete:

"Ne slažem se sa stavom da bi roditelji trebalo da daju kontracepcijske pilule svojim kćerkama tinejdžerkama”, što je puno bolje nego: "Ne mogu da vjerujem da neko pravi takvu glupost“.

-Ako želite da budete defanzivni, nikad nemojte biti ofanzivni. Nikad ne napadajte, nego tražite objašnjenje.

-Izbjegavajte proste riječi. Ne psujte i ne vrijeđajte.

-Tražite zajedničke tačke. Kroz razgovor tražite tačke u kojima se slažete, umjesto da ističete različitosti i uvjeravate druge u svoj stav.

- Izbjegavajte zločesti pogled. Neverbalna komunikacija govori možda i mnogo više od riječi. Kada komunicirate uvijek se smiješite, nemojte nekoga prekorno gledati, kolutati očima ili odmahivati rukom.

Svaka osoba može da se nauči toleranciji, jer ljudi se razvijaju i kultivišu. Možda je netolerancija vaša porodična crta. Ako ste odrasli u porodici gdje se tolerišu različita uvjerenja, vjerovatno ćete biti uviđavnija osoba, ali ako ste odrasli u strogoj porodici, vjerovatno ni vi niste tolerantna osoba, ali to ne znači da to ne možete da promijenite.

Morate da naučite da cijenite različitosti. Različitosti vam pomažu da proširite vidike i vidite istinu koja je obično između onoga što vi mislite i onoga što drugi misle.

Netolerancija je pokušaj pojednostavljivanja života, gdje ste vi uvijek apsolutno u pravu, bez potrebe da puno razmišljate.

Naravno ništa ne može da se postigne bez puno truda, uključujući razumijevanje i poštovanje različitosti.

Bonus video: