"Mora ljubavi": Autorska namjera je OK, ali realizacija nije odgovorila ideji

Ono što je dobro u filmu je fotografija i muzika, pa i kostim glavnog glumca, koji se doduše razlikuje od ostalih i kao da pripada nekoj drugoj epohi
230 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2012. 14:33h

Prva ovogodišnja premijera crnogorskog filma na 26. Hercegnovskom filmskom festivalu, "Mora ljubavi" Đorđija Mirovića, preksinoć na Kanli kuli protekla je u neobičnoj atmosferi.

Naime, svi pričaju o nekonvencionalnom stavu reditelja Mirovića, što je u neku ruku i dobro za opštu sliku festivala, da njegova "Mora ljubavi" nije blaga "mora filma". Ono o čemu film govori ne može se prepričati u nekoliko rečenica potencijalnog sinopsisa, a valjda govori u najširem tumačenju o komplikovanoj ljubavi, potrazi za smislom postojanja, dobrim i lošim ljudima, životu kao snu i ostalom...

Ono što je dobro u filmu je fotografija i muzika, pa i kostim glavnog glumca, koji se doduše razlikuje od ostalih i kao da pripada nekoj drugoj epohi. Iako bi možda više odgovarao nekom drugom filmu, kostim je u službi "neobičnog" karaktera glavnog junaka.

Često se dešava u vezanim scenama da ušetaju detalji kojih prije nije bilo, ili da neki detalji (pa čak i likovi) nedostaju

Glavni lik (Nikola Vasiljević) je ribar, odnosno zaljubljenik u more, zanesenjak, sanjar, ne dolazi ni otkuda, ali treba da ide nekud - na more sa svojom djevojkom Žanom (Evgenija Eškina Kovačević), što je pokretački plan priče filma.

U međuvremenu se naslućuju moguće biografije likova i odnosi, mada je funkcija nekih epizodnih uloga (Slobodan Marunović, Tanja Torbica) potpuno nejasna. Isto tako su nejasne montažne sekvence, ili bolje rečeno ponavljanje nekih scena u filmu, kao i neke scene same po sebi koje vise kao neartikulisani simboli.

Konačno, autorska namjera Mirovićevog načina režije je OK, ali realizacija ovaj put nije odgovorila ideji

Često se dešava u vezanim scenama da ušetaju detalji kojih prije nije bilo, ili da neki detalji (pa čak i likovi) nedostaju. Upotreba filmskih detalja takođe je jedna od neobičnosti filma.

U stvari, nije baš jasna svrha nekih od njih poput lutkine ruke pronađene u pijesku na plaži, fascikle, crvenog šala, praha koji glavni lik sipa sebi u piće... Takođe, vrijeme u filmu je diskutabilna dimenzija.

Ako je reditelj imao oslonac u Bergmanovom načinu promišljanja filmskog i dijegetičkog vremena, onda se javio problem u realizaciji istog, te u samom osjećaju gledaoca za prošlost, sadašnjost i snoviđenja kako unutar samog kadra tako i u prostorno-vremenskoj dimenziji filma.

Konačno, autorska namjera Mirovićevog načina režije je OK, ali realizacija ovaj put nije odgovorila ideji. To potvrđuje i završna scena filma gdje je kamera postavljena tako da ruši pravilo rampe, odnosno komplementarnih uglova i linije interesovanja.

Premijera "As pika"

U subotu je na Kanli kuli u okvru glavnog dijela programa Hercegnovskog filmskog festivala prikazan nagrađivani film Miroslava Momčilovića, "Smrt čoveka na Balkanu", a nakon njega "Alpi" u režiji grčkog autora Jorgosa Lantimosa.

U okviru selekcije studentskih filmova, predstaviće se mladi reditelji sa akademija iz Skoplja i Ljubljane

U nedjelju će na Kanli kuli u 21 sat biti prikazan film Draška Đurovića "As pik", druga ovogodišnja premijera crnogorskog ostvarenja na FFHN-u, dok će na tvrđavi Forte Mare biti projekcija filma "Anđeoski dio" Kena Louča.

U terminima od 23 sata na Kanli kuli će biti prikazan film Teone Strugar Mitevske "Žena koja je obrisala suze", a Forte Mare će davati "Na lepom plavom Dunavu" u okviru omaža filmovima Darka Bajića.

U okviru selekcije studentskih filmova, predstaviće se mladi reditelji sa akademija iz Skoplja i Ljubljane. Na Belavisti će biti dokumentarci "11 KM" Saša Peševski (BiH), "Leonidova priča" Tatjana Černjavskaja, Rajner Ludvigs (Ukrajina/Njemačka), "Kako sam zapalio Simona Bolivara" Igor Drljača (BiH i Kanda), "Faith" Halid Mahmud Mitu (Bangladeš) i drugi...

Galerija

Bonus video: