Drugi život Lake festa

Radi se na Krupcu i Slanom jezeru – „Splav meduze“ je veliki lend art projekat koji će završiti na jesen izložbom video radova
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2012. 15:49h

Ako vidite čovjeka sa krampom kako kopa po površini Krupca, nemojte se začuditi – to je land art i događa se u Nikšiću u sklopu festivala za koji ste mislili da je završio.

Muzički dio Lake festa jeste gotov i rok fanovi su napustili jezero, ali umjetnici još obilaze teren. Radi se na Krupcu i Slanom jezeru – „Splav meduze“ je veliki lend art projekat koji će završiti na jesen izložbom video radova.

„Nas i dalje interesuje land art i prostor i voda i prirodni fenomeni i kako radovi mogu da egzistiraju u prostoru i sa njim formiraju artefakte, ali mi nijesmo klasični land art umjetnici, poput recimo (Majkla) Hejzera. U prostor unosimo neorgansko kako bismo opomenuli, od prostora uzimamo život, kako bi on nas opominjao“, rekao je Nikola Simanić, umjetnički direktor Lake festa.

Organizatori imaju pune ruke posla, kako bi se što bolje uvezale aktivnosti grupe umjetnika koji svoje vizije iznose van galerija i zidova.

„Na projektu se iscrpno radi danima, evo baš sam danas obavio razgovor sa umjetnikom i aktivistom Zoranom Živkovićem koji će da istakne svoje već dobro poznate zastave na ostrvima Slanog jezera“, kaže Simanić.

On napominje da su se okupili ljudi “koji imaju jasan, izgrađen stav“. Ostrvo na Krupcu, preko puta brane postalo je mjesto okupljanja grupe umjetnika, ali Simanić napominje da je to praktičan potez, odnosno da umjetnike interesuje široki prostor cijelog Krupca i Slanog.

„Ostrvo je jedna baza, kako bi grupa mogla da se koncentriše na radove, dakle, izabrano je iz produkcijskih razloga"

„Ostrvo je jedna baza, kako bi grupa mogla da se koncentriše na radove, dakle, izabrano je iz produkcijskih razloga“, rekao je Simanić.

Osim Simanića i Živkovića radove spremaju Vladimir Frelih, Dragan Matić, Srđan Tadić, Katarina Švabić, Dino Karailo, Biljana Janković, neformalna umjetnička grupa “Metla“, Igor Rakčević, Dragan Živanević, Džimi Regan (SAD), Veljo Stanišić, Jovan Mrvaljević, Lea Lampe, Svetozar Živković.

Od početka festivala grupa radi u prirodi, obilazi lokalitete a izložba će biti neka vrsta video dokumentacije cijelog procesa.

Umjetnicima je postavljena vrlo široka tema – voda. Istoričar umjetnosti Petar Ćuković će napisati tekst za katalog. Biće izloženi i radovi štićenika iz JU Zavod Komanski koji su bili gosti vajarske radionice Lake festa.

Bonus video: