SDT ispituje odakle Mugoši pare

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je finansijsku istragu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice
67 pregleda 19 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.06.2018. 18:40h

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je finansijsku istragu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše.

To je “Vijestima” potvrđeno iz SDT-a.

“Obavještavam Vas da je Specijalno državno tužilaštvo, u predmetu koji je formiran protiv Miomira Mugoše zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 Krivičnog zakonika Crne Gore, donijelo naredbu o pokretanju finansijske istrage”, odgovorili su iz SDT-a.

Mugoša se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja u slučaju “Carine”, odnosno da je oštetio gradski budžet za 6,7 miliona eura.

Finansijska istraga se pokreće naredbom državnog tužioca ako su ispunjena tri uslova: sumnja da je imovina optuženog u očiglednoj nesrazmjeri sa zakonitim prihodima, sumnja da je imovinska korist stečena kriminalnom djelatnošću i da je izvršeno krivično djelo propisano Zakonom o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

U optužnici se navodi da je Mugoša “od 25. jula 2007. do 8. maja 2012, kao službeno lice i javni funkcioner gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

“Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću “Carine” za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici.

Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama” korist od 6.723.194.85 eura, a Opštini Podgorica toliku štetu.

Mugoša se tokom istrage branio ćutanjem.

On je, iznoseći odbranu na suđenju tvrdio da uopšte nije donosio, već samo formalno potpisivao odluke, koje po njegovom mišljenju, nijesu bile nezakonite.

„Strategija tužilaštva bila je da se samo ja optužim, iako ja uopšte nijesam donosio odluke, jer nijesam bio ovlašćen za to. Odluke su donosile službe Glavnog grada i Skupština, a ja sam ih potpisivao u formalno-pravnom smislu i nikada ni za jedan od tih akata koje sam potpisao nije utvrđeno da su nezakoniti”, kazao je on. Istakao je i da mu se na teret stavlja nešto što ga duboko povređuje i dodao da mu se ovim postupkom nedvosmisleno želi nanijeti politička, lična, porodična i profesionalna šteta, ali i moralna diskreditacija uz nezaobilaznu medijsku satanizaciju.

Nekada prvi čovjek Podgorice nije želio da odgovara na pitanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i tužiteljke Ljiljane Lakić.

Za krivično djelo za koje se tereti prijeti mu kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Bonus video: