Trener Oskara Pistorijusa šest mjeseci nije znao da on nema noge

"Radio je sve kao i drugi. Kada je počeo trenirati bila je zima pa su svi nosili trenerke"
1 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.08.2012. 18:28h

Lični fitnes trener Oskara Pistorijusa, prvog čovjeka kojem su amputirane obje noge, a koji će učestvovati na Olimpijskim igrama, šest mjeseci nije znao da Pistorijus nema noge.

Dženi Bruks, koji Južnoafrikanca poznatog po nadimku "Blade Runner", trenira skoro deset godina, priča da nije ni posumnjao da Oskar nema noge kada mu se obratio kao i drugim srednjoškolcima, piše AFP.

"Trenirao je sa mnom oko šest mjeseci prije nego sam shvatio da nema noge. Nikada nisam ništa posumnjao, jer je napredovao istom brzinom kao i drugi.

Radio je sve kao i drugi. Kada je počeo trenirati bila je zima pa su svi nosili trenerke. Treninzi su bili naporni. Prilikom jedne vježbe sam primijetio da ne može da čučne kao drugi.

Rekao sam mu da se mora spustiti niže, a on mi je rekao da je to najniže što može. Onda mi je ispričao svoju priču. Ja jednostavno nisam mogao da vjerujem", kaže Bruks.

Pistorijusu, koji trči na protezama izrađenim od karbonskih vlakana, obje noge su amputirane ispod koljena kada mu je bilo 11 mjeseci, jer je rođen bez kostiju u donjim dijelovima nogu.

Pistorijusov cilj na Olimpijskim igrama je trčanje trke na 400 metara ispod 45 sekundi.

"Sama činjenica da se kvalifikovao je nevjerovatna. Mislim da ima dobre šanse", rekao je Henke Pistorijus, njegov otac koji će ga pratiti na Olimpijskim igrama.

Bonus video: