Ratkovićeve večeri: Ponovo se raspisuje konkurs

Novoformirana ustanova koja nosi ime čuvene manifestacije će prema planu organizovati kulturne programe, naučne skupove, baviće se izdavačkom djelatnošću
93 pregleda 3 komentar(a)
Ratkovićeve večeri poezije, Foto: Beća Čoković
Ratkovićeve večeri poezije, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 02.08.2012. 09:06h

Ratkovićeve večeri poezije koje su prije dvije godine dobile status manifestacije od posebnog državnog interesa, ove godine su postale i Javna ustanova prema odluci koju je usvojila Skupština opštine Bijelo Polje.

Javna ustanova će se, pored organizovanja tradicionalnih poetskih večeri, koje ove godine očekuju 42. izdanje u trajanju od trećeg do 21. septembra, baviti i organizacijom kulturnih djelatnosti tokom cijele godine.

Novoformirana ustanova koja nosi ime čuvene manifestacije će prema planu organizovati kulturne programe, naučne skupove, baviće se izdavačkom djelatnošću, a finasiraće se jednakim dijelom iz budžeta Minsitartva kulture i iz budžeta Opštine.

Prva sjednica savjeta 42. Ratkovićevih večeri poezije održana je juče, a predstavljen je okvirni plan i program kojim će koordinirati Bogić Rakočević umjetnički direktor manifestacije.

Program će osim književnog dijela, koji je baza ove manifestacije, imati još umjetničkih segmenta poput muzičkih, pozorišnih, likovnih, a dio događaja će biti izmješten iz Bijelog Polja u susjedne gradove, što je praksa započeta prošle godine.

Rakočević juče nije mogao da da preciznije informacije o samom programu, učesnicima, autorima i podacima vezanim za manifestaciju.

Još jedna praksa započeta prošle godine je da nema regionalnih selektora koji su predlagali pjesnike odnosno zbirke iz svojih zemalja, a Rakočević je "Vijestima" tada objasnio da je do ove promjene došlo zato što su ranije selektori po ličnom nahođenju znali da isključe ili zanemare neke dobre knjige, tako da pravo učešća imaju svi izdavači i autori.

Konkurs za nagradu "Risto Ratković" za pjesnike do 27 godina je raspisan prije mjesec dana i trajaće do 25. avgusta, ali će biti ponovljen, rekao je “Vijestima” Rakočević, dodajući da je do sada pristigao "izvjestan broj rukopisa".

Ministar kulture Branislav Mićunović je prekjuče kazao da je formiranje JU “Ratkovićeve večeri poezije“ od velikog značaja za kulturu Crne Gore, te da će ova institucija, uz snažnu podršku države i lokalne samouprave, postati značajna kulturna institucija po evropskim i svjetskim standardima.

"Formiranje ove institucije predstavlja postavljanje jednog moćnog segmenta u kulturi, gdje će aktivnosti trajati 12 mjeseci i to će predstavljati Crnu Goru i Bijelo Polje u najboljem svjetlu u širem smislu. Ministarstvo daje punu podršku ovoj instituciji, koja će postati državna briga. Realno je očekivati da se ovdje na okupu nađe više od 50 eminentnih pjesnika, koji će govoriti stihove ne samo u Bijelom Polju, već i u drugim gradovima Crne Gore" kazao je Mićunović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić a je kazao da je taj grad u svim vremenima znao da prepozna i da značajan doprinos višestranom kulturnom stvaralaštvu.

"Kulturna tradicija nas obavezuje, a dolazeće vrijeme traži da bude obogaćeno novim kulturnim sadržajima koji će biti relevantna ostavština za budućnost. Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije će upravo biti zamajac i realizator vizija koje objedinjuju sve ono što je vrijedno i stvaranje nove vrijednosti" naglasio je Žurić.

O dosadašnjim aktivnostima u formiranju JU Ratkovićeve večeri poezije, Savjet kojim je predsjedavao Pavle Goranović, upoznao je Radomir Perišić, vršilac dužnosti direktora ove ustanove u osnivanju.

Lokalni parlament je na nedavnoj sjednici za članove Savjeta JU Ratkovićeve večeri poezije imenovo Pavla Goranovića za predsjednika i članove Blagu Žurić, Tanju Bakić, Vlatka Simunovića i Kemala Musića. Članovi tog savjeta biraju svake godine žiri "Ratkovićevih večeri poezije".

Ove godine je izabran isti žiri kao i prošle, a čine ga Andrej Nikolaidis i Milorad Popović iz Crne Gore, Ivica Prtenjača iz Hrvatske, Aleksandar Ćirić iz Srbije.

Bonus video: