Kada je pravi pristup niko nije bolji od nas

"Utakmica sa Mađarskom nam je bila za vađenje, a trijumfom nad Srbijom bismo dobili baš dosta", rekao je Jokić
56 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2012. 10:09h

U Ajnhovenu, 27. januara, Mađarska je pala nakon produžetaka. Dva dana kasnije, u borbi za zlato, vaterpoliste Crne Gore zaustavila je Srbija...

Istim redosljedom, sa istovjetnom vremenskom razlikom, dva velikana evropskog vaterpola rivali su „ajkula” i na Olimpijskim igrama u Londonu, doduše u mečevima u grupi, koji nose mnogo manje tenzije.

Prvi dio holandskog scenarija je ponovljen, sa nekim malim izmjenama, ali istim epilogom. Izabranici Ranka Perovića sada su odlučni u namjeri da ne dozvole da se drugi dio ponovi, već da ovaj britanski scenario ima drugačiji zaplet i rasplet...

Sudar velikih rivala zakazan je za 15.10 časova u „Vaterpolo areni”. Biće to duel Nikole Janovića, Vladimira Gojkovića, Predraga Jokića, Borisa Zlokovića i Denisa Šefika sa jedne, a Vanje Udovičića i Slobodana Nikića sa druge strane, momaka koji su Srbiji i Crnoj Gori donijeli posljednju zajedničku medalju - zlato sa Svjetskog prvenstva u Montrealu 2005. godine.

Svi oni, osim Janovića, zajedno su 2003. bili na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja i na Evropskom prvenstvu u Kranju i uzeli bronzu na SP u Barseloni. Godinu kasnije, na Olimpijskim igrama u Atini, kada je osvojeno srebro, falio je i tada povrijeđeni Zloković.

Okršaj sadašnjih i bivših saigrača

Biće to, ujedno, okršaj sadašnjih i bivših saigrača i zemljaka - Šefik je na Olimpijskim igrama u Pekingu nosio kapicu Srbije, dok je sada jedan od glavnih aduta „delfina” Novljanin Andrija Prlainović, a najveća budućnost Kotoranin Dušan Mandić.

Sve se to, međutim, zaboravlja. Najvažniji je bazen i ta 32 minuta koji mogu da odrede sudbinu oba tima...

"Najvažnije je da prođemo grupu, a bilo bi idealno da pobijedimo Srbiju i završimo na 1. mjestu, što bi se vjerovatno desilo u slučaju pobjede. Oni su lako dobili Mađarsku, ali taj meč ne bi trebalo da ima isti tok kao naša utakmica sa Srbima. Mi smo slična ekipa kao oni, fizički im dosta više pariramo nego druge ekipe. Savladali smo ih na turniru u Kozenci, gdje oni nisu bili kompletni, a i sada razmišljamo samo o pobjedi", poručuje Vladimir Gojković.

Čaprovi puleni su u utorak završili veliki posao - savladali su Mađarsku sa 11:10 i sada mogu mnogo rasterećnije da čekaju naredne ispite.

"Bili smo bolji, ali je opet bio dosta čudan kriterijum, jer su nam sva tri beka „izletjela” sa tri lične. Zasluženo smo pobijedili, a sa ovakvim pristupom niko na ovom turniru nije bolji od nas. Može se desiti da odigramo loše, imali smo taj peh sa Amerikom, ali smo se pobjedom nad Mađarima vratili na pravi kolosijek. I dalje to ništa ne znači, idemo korak po korak, a meč u četvrtfinalu će sve da lomi", zaključio je Gojković.

Čaprovi puleni su u utorak završili veliki posao - savladali su Mađarsku sa 11:10 i sada mogu mnogo rasterećnije da čekaju naredne ispite

Čovjek koji je sa sjajnim organizatorom igre odrastao u Jadranu, postao jedan od najboljih bekova svijeta i osvajao sve te medalje na velikim takmičenjima, Predrag Jokić, osvrnuo se na značaj trijumfa nad Mađarskom.

"Ta utakmica je bila najvažnija i nama i njima poslije poraza u 1. kolu. Bilo je teško, igralo se „na nož”. Mislim da smo bolje odreagovali u odnosu na Mađarsku, igrali smo dobro i u odbrani i u napadu, nismo „gubili glavu”. Sada počinjemo maltene od nule, vraćamo se na početak i okrećemo se utakmici sa Srbijom", rekao je 29-godišnjak koji će naredne sezone igrati za Partizan.

Važnost meča je ogromna.

"Eventualnom pobjedom sigurno bismo bili među prve dvije ekipe u grupi. Utakmica sa Mađarskom nam je bila za vađenje, a trijumfom nad Srbijom bismo dobili baš dosta. Pokušaćemo da se što bolje pripremimo i ostvarimo željeni rezultat", zaključio je Jokić.

Mandić: Pobjeda bitna za sigurnost

Srbi su se već zabrojali, više ni oni ne mogu sa sigurnošču da kažu na koliko uzastopnih takmičenja su osvajali medalje. Favoriti su i ovdje, ali su svjesni da ih protiv Crne Gore čeka pakao. Doduše, važnost meča nije ogromna kao u finalu Evropskog prvenstva u Ajndhovenu.

"Ovo je bitna utakmica, ali ništa važnija od onih koje slijede i sa SAD i sa Rumunijom. Sve je u igri, nema lakih rivala, a redosljed u drugoj grupi se neće znati do kraja. To, međutim, ništa neće promijeniti u našim glavama, jer je četvrtfinale najbitnije. A u njemu ćemo biti favoriti, ko god da nam je protivnik", istakao je selektor „delfina” Dejan Udovičić.

Najmlađi reprezentativac Srbije, Kotoranin Dušan Mandić, priželjkuje pobjedu u svom prvom zvaničnom meču protiv Crne Gore.

"Jako težak meč, za koji je potrebna velika priprema. Mnogo nam je bitna pobjeda, jer ako savladamo dva velika rivala steći ćemo sigurnost koja nam je potrebna za velike rezultate", istakao je 18-godišnji ljevak.

Galerija

Bonus video: