Grad teatar - zatvaranje: Predstava, koncert, izložba

Ovogodišnji festival Grad teatar, koji je pod metaforičnim goldonijevskim naslovom „Vama je ovo smiješno, zar ne?“ započeo je 15. juna
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2012. 16:49h

Program “Pozdrav Budvi” hora Collegium musicum i premijera predstave Branislava Lečića “Indigo” djelovi su programa kojim se zatvara ovogodišnji, 26. budvanski Grad teatar.

Ovogodišnji festival Grad teatar, koji je pod metaforičnim goldonijevskim naslovom „Vama je ovo smiješno, zar ne?“ započeo je 15. juna, a pored hora i predstave, U 20 i 30 ispred crkve Santa Marija biće otvorena izložba fotografija „Snovi i stvarnost“, svojevrsno svjedočanstvo o festivalu od njegovog početka, 1987. godine, do danas.

Fotografije govore kako o predstavama koje su nastajale na budvanskim scenama, premijerama, mnogobrojnim domaćim i svjetskim umjetnicima iz oblasti pozorišne, dramske, književne, muzičke i likovne umjetnosti koje je publika ovdje mogla da vidi, tako i o kulturnoj istoriji Budve.

Priča o savremenim ženama

“Indigo” po tekstu Dušana Premovića će početi u 21 sat a rađen je u koprodukciji sa SMART studijom iz Beograda. Pored Lečića, kojeg ćemo vidjeti u liku Zara, u „Indigu“ igraju Danica Maksimović (Ana) i Marija Vicković (Bela).

"Priča je univerzalna, bavi se savremenim ženama koje u toj, često surovoj trci pokušavaju da budu savršene u profesiji, dobre u porodici kao majke i supruge, i zadovoljne, lično, intimno.

Da li im polazi za rukom da sjajno funkcionišu u svim segmentima života, koliko je u ovim okolnostima koje su globalno beskrupulozne to teško postići, i šta je ono što, zapravo, ženu može da učini srećnom, pokušaćemo da ispričamo u našoj predstavi", rekao je Lečić.

Muzika između crkava

Nastup Akademskog hora Collegium musicum je predviđen za 23 sata na sceni Terase između crkava.

"Među kompozicijama koje će budvanska publika čuti su „Molitva Bogu“ Jelisavete Popović, prve žene kompozitora u Crnoj Gori, koja je rođena u Kotoru 1854, a umrla u Odesi. Tu su i kompozicije Žarka Mitrovića, Bora Tamindžića, a posebno bih najavila djelo Mirka Petrovića koji je napisao kompoziciju „Na liparu“, na stihove Đure Jakšića.

Čuće se i djela Rahmanjinova, Pavela Česnokova, Stevana Mokranjca, Nemanje Savića... rukovodeći se činjenicom da se koncert održava na sceni između dvije crkve, pravoslavne i katoličke.

Bonus video: