Preko Angole do četvrtfinala

"Sigurna sam da ćemo biti bolje nego protiv Brazila, važno je samo da vjerujemo jedna u drugu do samog kraja", kaže Maja Savić
77 pregleda 6 komentar(a)
Maja Savić, Foto: Reuters
Maja Savić, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2012. 06:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - Utisci nakon poraza od Brazila još se nisu slegli, a rukometašice Crne Gore već moraju da igraju novi meč. Nakon neuspjeha u duelu sa šampionom Južne Amerike, čeka ih okršaj sa najdominantnijom afričkom ekipom, Angolom.

Meč koji u „Bakarnoj kutiji”, ili po engleskom „Copper box”, počinje u 12.15 časova po našem vremenu, veoma je bitan za „crvene”, jer im pobjeda otvara vrata četvrtfinala...

"Poznajemo se dobro, zbog toga će nam biti lakše nego na Svjetskom prvenstvu. Sastav Angole je malo izmijenjen, fali djevojka koja je nosila broj četiri (Elzira Baroš), a ona je bila veoma bitna karika, jer je igrala i pivota i beka. Ima novih imena, ali je bitno da ih većinu poznajemo", kaže Maja Savić.

Na Mundijalu u Brazilu, „crvene” su u grupi A slavile sa 28:26, ali su Afrikanke na kraju bile bolje plasirane - Španija je u osmini finala zaustavila tim Dragana Adžića (23:19), koji je na kraju bio deseti.

Angola je, s druge strane, u prvom meču nokaut faze savladala Južnu Koreju (30:29), da bi nakon poraza od Danske (28:23), Rusije (41:31) i Hrvatske (32:29) završila nastup na 8. mjestu.

Zanimljivo, tim iz bivše portugalske kolonije je prva dva meča u Londonu izgubio od selekcija od kojih je poražen na posljednje dvije utakmice Svjetskog prvenstva - „zbornaja” je slavila sa 30:27, a „vatrene” sa 28:23.

Novi poraz potpuno bi ih izbacio iz borbe za četvrtfinale. Crna Gora želi da eliminiše Angolu, ali mora da se privikne na novi termin...

"Igramo ujutro, što je promjena u odnosu na dosadašnje utakmice, kada smo bile u stalnom iščekivanju da krenemo. Očekujem da ćemo ići korak po korak, i da ćemo poboljšati igru. Zapravo, sigurna sam da ćemo biti bolje nego protiv Brazila, važno je samo da vjerujemo jedna u drugu do samog kraja", dodaje 36-godišnja Beranka.

Živa legenda crnogorskog rukometa, koja nakon OI završava fenomenalnu karijeru, vidjela je i neke pozitivne stvari u porazu od „karioka”.

"Bitno je da se ekipa ne predaje. Dobro smo startovale, u prvom poluvremenu je bilo više energije i preciznosti, bolja je bila odbrana... U nastavku smo propustile dosta zicera, kao da smo bile „mrtve” u tom dijelu meča. Ni odbrana, normalno, nije funkcionisala onako kako bi trebalo. Ovo je, ipak, tek druga utakmica, u kojoj smo i pored loše igre bile blizu do samog kraja. Sada je najvažnije da se prođe u četvrtfinale, a kasnije ćemo vidjeti šta će biti".

Neuspjeh u duelu sa Brazilom ne mora ništa da znači, možda čak i bude dobar da se ekipa „skupi” i počne da igra kako može. Uzgred, situacija u grupi B je takva da se do posljednjeg kola vjerovatno neće znati ko će u četvrtfinale i sa koje pozicije.

Dvije pobjede ima samo Južna Koreja, Francuska ima tri boda, Norveška i Danska po dva, Španija jedan, a Švedska je jedina na nuli.

"To smo i očekivale. Svako svakoga može da dobije u toj grupi, bitno je da mi odradimo naš posao kako bi trebalo. Ne smijemo da se opterećujemo narednim protivnicama, jer se još ne zna ko će da prođe iz te grupe i ko će nam biti rival. Eto, i Norveška je izgubila, a Danska je poražena od Koreje, a dobila je jednu Švedsku", zaključila je Savićeva.

Knežević: Najbolje se uči na sopstvenim greškama

Poraz od Brazila nije previše zabrinuo „crvene”. Dug period bez pripremnih utakmica morao je da ostavi traga, važno je da se optimalna forma dostigne do četvrtfinala. Ako bude tako, ni Norveška nije nepobjediva...

"Ušle smo u ritam Brazilki u drugom poluvremenu, ispustile vođstvo i dosta se ispromašivale. Ne smijemo da padamo poslije poraza, moramo da dignemo glavu, jer je četvrtfinale najvažnija utakmica. Iz ovoga treba izvući pouku, a zna se da se najbolje uči na sopstvenim greškama. Sigurna sam da ćemo naučiti i da ćemo protiv Angole igrati mnogo bolje", naglasila je Milena Knežević.

Bonus video: