Dizajner će pokloniti Veneciji palatu

Venecija bi uskoro mogla dobiti novi zaštiti znak: 245 metara visoku "Palatu svjetla" iz koje stoje modni dizajner Pjer Kardin
105 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 14:56h

Venecija će najvjerovatnije dobiti novu građevinu, 245 metara visoku "Palatu svjetla" iz koje stoje modni dizajner Pjer Kardin.

Ipak, nisu svi oduševljeni ovom idejom.

Ko pomisli na Veneciju, pomisli na kanale, palate i toranj crkve Sv. Marka.

Još jedan dragulj

Čitav grad u sjevernojadranskoj laguni je arhitektonski dragulj i kao takav je već 25 godina upisan u listu svjetske kulturne baštine.

Stoga i ne čudi činjenica da se na svaki pokušaj upliva u ovaj istorijski kompleks gleda s velikom dozom skepse

To na svojoj koži sada osjeća i modni kreator Pjer Kardin koji na kopnu uz Veneciju želi izgraditi 245 metara visoki poslovno-stambeni toranj.

"Palata svjetla" bi trebala niknuti u industrijskoj četvrti Margera i u svojih tri tornja različite visine međusobno povezanih sa šest platformi bi trebao smjestiti nekoliko koncertnih i kino dvorana, trgovački centar i modnu školu. I naravno basnoslovno skupe privatne stanove i kancelarije, sa dosad neviđenim pogledom na istorijsku Veneciju.

Kako prenosi Dojče Vele, Kardin, koji ima 90 godina za 3 milijarde eura sebi želi izgraditi spomenik nedaleko od mjesta otkuda je njegova porodica prije više od 80 godina emigrirala u Francusku. Pjer Kardin je naime 1922. rođen u obližnjem San Bieđiu di Kalalti kao Pjetro-Konstante Kardini.

Ostarjeli modni dizajner svojom tornjem Veneciju želi obogatiti novom simboličnom formom.

Iako su, privučeni pozamašnom investicijom i obećanjem o otvaranju 7.000 trajnih radnih mjesta u gradu kojem polako nedostaje stanovnika i koji grca u dugovima, gradski oci Venecije dali zeleno svjetlo megalomanskom projektu, otpor stručnjaka ne jenjava.

Nekima smeta visina palate

Brojnim kritičarima prije svega smeta visina najavljenog projekta. Sa svojih 245 metara "Palata svjetla" bi više nego dvostruko premašila visinu trenutno najviše građevine u Veneciji, tornja crkve Sv. Marka.

Iako planirano gradilište leži podalje od samog istorijskog jezgra, budući trostruki toranj bi bio prva građevina koju bi putnici koji dolaze s mora vidjeli približavajući se "Serenisimi".

Poznati italijanski arhitekta Vitorio Gregoti pozvao je Kardina da promijeni svoj projekt i prilagodi ga okolini.

Kardinov nećak Rodrigo Basilicati, koji stoji na čelu projekta "Palata svjetla", se protivi promjenama jer bi se time smanjila "jedinstvenost" ovog projekta, kojeg uspoređuje, ni manje ni više, nego sa Ajfelovim tornjem koji se isto tako "na početku nije uklapao u okoliš".

No kritičari se i dalje opiru ovom projektu od kojeg ne vide prevelike gospodarske ali ni estetske koristi.

Nego Kardin je već naučen na otpore protiv svojih megalomanskih arhitektonskih ideja. On je tako 2001. kupio dvorac Markis de Sade u provansalskom selu Lakoste. Modni industrijalac, koji se kupnjom poznatog pariškog restorana "Maxims" ubacio i u ugostiteljske vode, je selo htio pretvoriti u "kulturnu prijestolnicu" francuskog juga.

Nego Kardin je radio račun bez krčmara tj. lokalnog stanovništva koje je radije htjelo zadržati svoj mirni način života.

Stanovnici Lakostea su modnom dizajneru poručili da se ponaša poput feudalca nakon čega je Kardin "neukom puku" poručio kako "nemaju razumijevanja" za njegove kulturne ideje.

Galerija

Bonus video: