Filmski festival Herceg Novi: Izbor od preko sto filmova

Festival će ove godine otvoriti jedan od trenutno najznačajnijih ruskih reditelja Pavel Lungin, autor kultnog filma "Ostrvo"
51 pregleda 1 komentar(a)
Filmski festival Herceg Novi, Foto: Vesko Belojević
Filmski festival Herceg Novi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.07.2012. 12:33h

Filmski festival Herceg Novi počinje 1. avgusta i trajaće do 7. avgusta na poznatim lokacijama Kanli Kuli, tvrđavi Forte Mare, Belavisti i Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta.

Festival će ove godine otvoriti jedan od trenutno najznačajnijih ruskih reditelja Pavel Lungin, autor kultnog filma "Ostrvo".

Osim dobre selekcije filmova iz regiona i svijeta, novina ovogodišnjeg festivala su filmovi studenata dramskih akademija iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Banja Luke, Skoplja, Ljubljane, Novog Sada i sa Cetinja, a ocjenjivače ih studentski žiri.

Gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić je na konferenciji koja je juče održana u Podgorici kazao da festival obavezuje i opštinu i Ministarstvo kulture da se prema njemu odnose na odgovoran način kada je u pitanju i organizacioni i umjetnički aspekt festivala. On je rekao da je Festival prevazišao lokalne granice i da postaje značajan na regionalnoj mapi.

Direktor festivala Zoran Živković je najavio 90 filmova takmičarske i revijalne selekcije, kao i dvije filmske premijere crnogorskih autora i to "Mora ljubavi" Đorđa Mirovića i "As pik" Draška Đurovića.

U žiriju ovogodišnjeg festivala su dramska spisateljica Milena Marković, reditelji Ademir Kemović i Vladimir Blaževski.

Umjetnički direktor i selektor glavne selekcije festivala je Srdan Golubović, selektor dokumentarnog filma je Vladimir Perović, a programa studentskih filmova Srdan Koljević. Sve tri kategorije su od ove godine takmičarske.

Dramski pisac Stefan Koprivica je kazao da su nakon četiri godine od transformacije festivala sada stvorene jake konture koje prevazilaze ono što je nekada bio.

Iako je u selekciji preko 90 filmova, moram da napomenem da nije u pitanju kvantitet već kvalitet selektovanih djela. Ono što ovaj festival čini vitalnim i što mu daje perspektivu, upravo je studentska selekcija, jer tu se radi o ljudima koje školujemo na fakultetima u regionu i koji će preuzeti ono što se zove kulturološka i civilizacijska profilacija regiona rekao je on.

On je izdvojio prikazivanje kratkog filma mladog crnogorskog reditelja Branislava Milatovića "Sve to", koji će bit

Bonus video: