Građani bi da OI gledaju na kanalima iz okruženja, RTCG: Platili smo ekskluzivu

tzvrchka: Osjećam se retardirano kad vidim ovo "snimak" DanicaMNE: Naučiću koreografiju sa otvaranja OI zahvaljujući RTCG
134 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijada, Foto: Reuters
Olimpijada, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2012. 07:42h

Proteklih dana redakcija “Vijesti” bila je pod “opsadom” od telefonskih poziva građana koji se žale da na RTCG ne mogu da prate događaje sa Olimpijskih igara koje bi htjeli, a pogotovo zbog toga što na kablovskim mrežama ne mogu gledati prenose sa televizija iz okruženja.

Pokušaj naše redakcije da stupi u kontakt sa generalnim direktorom RTCG Radem Vojvodićem nije urodio plodom - telefon je više puta zvonio do kraja, ali odgovora nije bilo.

U ime RTCG sinoć je upravo o tom problemu u Dnevniku govorio Milutin Grgur, iz sportske redakcije.

"Što se tiče pitanja zašto gledaoci ne mogu da prate programe drugih televizija, npr. HRT ili RTS ili federalne bosansko-hercegovačke televizije, te televizije su kupile prava za svoju teritoriju, a emiteri, odnosno, operateri taj program ne mogu, odnosno ne smiju emitovati jer je RTCG ekskluzivni nosilac TV prava.

Mogli bi jedino u slučaju da su oni kupili TV prava Olimpijskih igara, mislim na operatere i emitere, i otvorili svoj olimpijski kanal i prenosili te mečeve. Pored RTCG, ekskluzivno pravo prenosa na našoj teritoriji ima i Eurosport, tako je i za Italiju i za Francusku", kazao je Grgur.

U Dnevniku RTCG Grgur je govorio i o izboru sadržaja koje RTCG prenosi iz Londona.

"Stvari su prosto jasne još odavno, još od raspada SFRJ po ovom principu funkcioniše Televizija Crne Gore kada su veliki događaji u pitanju.

Od prvog do posljednjeg dana imamo ključne, takozvane noseće sportove kao što su atletika, gimnastika, plivanje, tenis

Od prvog do posljednjeg dana imamo ključne, takozvane noseće sportove kao što su atletika, gimnastika, plivanje, tenis. U drugoj sedmici OI, od četvrtfinala eliminacionih borbi pa do samog kraja gledaoci će moći da vide sve u našim prenosima, te reprizno u snimcima svakog dana. Minimum 12 sata emitujemo direktno iz Londona i iz našeg studija u Podgorici.

Minimum 12 sata emitujemo direktno iz Londona i iz našeg studija u Podgorici

Šest novinara u Londonu

Nažalost, kako nismo mogli da dobijemo direktora RTCG Rada Vojvodića, ostali smo uskraćeni za informaciju koliko je novinara RTCG otputovalo za London. Prema nezvaničnim informacijama, Olimpijske igre prati šest novinara sportske redakcije RTCG: Đorđije Kustudić (urednik sportske redakcije), Maksim Živaljević, Goran Radević, Dragiša Dedić, Branko Vujisić i Nebojša Šofranac, producent, tehničko lice i kamerman-montažer.

AEM: RTCG se pita

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) ima ekskluzivno pravo prenosa događaja sa Olimpijskih igara u Londonu, a u okviru toga i pravo da izabere sadržžaje koji će se emitovati, saopššteno je iz Agencije za elektronske medije (AEM).

RTCG ima pravo i uređivačku odgovornost da, u okviru ostvarenih prava i obaveza po ovom osnovu, izvršši izbor i emituje one programske sadržžaje tako da na najbolji način izađe u susret očekivanom interesovanju javnosti

Na sastanku je konstatovano da RTCG ima pravo i uređivačku odgovornost da, u okviru ostvarenih prava i obaveza po ovom osnovu, izvršši izbor i emituje one programske sadržžaje tako da na najbolji način izađe u susret očekivanom interesovanju javnosti", kaže se u saopšštenju Agencije.

Sa druge strane, kako se dodaje, kablovski operateri, pošštujući ekskluzivna prava i uređivačku slobodu RTCG, ne distribuiraju programske sadržžaje u vezi sa Olimpijskim igrama u Londonu, za koje TV emiteri u okviru njihove ponude nemaju otkupljena prava na teritoriji Crne Gore. ťUčesnici sastanka su izrazili očekivanje da će RTCG, u okviru svojih emisija pružžiti detaljnije informacije o načinu i mogućnostima odabira pojedinih prenosa sa Olimpijskih igara - saopšteno je iz AEM. MINA

KOMENTARI čitalaca „Vijesti”

Vilson Junçaj: Nemam šta da gledam u RTCG jer oni samo prenose tenis

Predlozi ZA Kladionicu: Bruka šta nam radi RTCG sreća pa je tu internet nemamo šta gledati

tzvrchka: Osjećam se retardirano kad vidim ovo "snimak"

Brodonacelnik: A da mi krenemo zvati ove iz agencija da nam puste RTS i HRT za vrijeme Olimpijskih igara?

DanicaMNE: Naučiću koreografiju sa otvaranja OI zahvaljujući RTCG

kope90: Veliko hvala RTCG što su mi omogućili da gledam dizanje tegova za žene i gimnastiku pored košarke, odbojke, rukometa...

GezimC: Ja mislim da je RTCG uzela samo osnovni paket prenosa

Komentari na tekst Olimpijada bez publike: Ko je kriv za prazna sjedišta u Londonu

TOTTI: Mi to ne znamo, mi moramo da pratimo tenis i reprizu od otvaranja igara na šugavu TVCG. Nema prenosa od plivanja, streljaštva, košarke, rukometa, od milion drugih sportova, samo tenis, dosadni glupi tenis. Na kablovsku zatamne normalne programe, kažu mora da se zatamne jer su oni platili prava na prenose. Pa platio sam i ja kablovsku, baš zbog toga da njih ne gledam, pa ništa.

momodrag: Sramotno je što ovaj T-Com jutros zatamni reprizu igre Đokovića s Vimbldona! (!) A silne pare deru od nas ovaca.

gprstenz: Ove iz TVCG traba ugazit... sve zatamne a oni neku seriju pušte... No aj ovaj Eurosport ne mogu pa makar tu nešto mogu gledat.

SuviMirkoGrobarSDugackomBradom: A TVCG je priča za sebe, neko će jednog dana za neke stvari morati da odgovara...

Bonus video: