Noć kulture: Herceg Novi živio umjetnost

Manifestacija je počela otvaranjem izložbe grafika, “Maova posljednja posjeta Veneciji” islandskog umjetnika Eroa u saradnji sa beogardskom galerijom Haos
79 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Arhiva Vijesti
Herceg Novi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.07.2012. 13:16h

Programi manifestacije Noć kulture koja je organizovana treći put uspjela je da na 20 lokacija animira blizu 15 hiljada posjetilaca.

Istoričarka umjetnosti Vladana Spaić-Kosić osmislila je koncept kao jedinstven način oživljavanja kulturnog života Herceg Novog koji se na sličan način održava u velikom broju gradova širom svijeta.

Vuk Vuković, PR manifestacije, ističe da je Noć kulture uspjela da angažuje umjetničke ateljee i galerije koje imaju mogućnosti ali i potencijala da pruže više nego u okviru redovnih djelatnosti.

“Ova manifestacija je jedna od rijetkih u Crnoj Gori, a možda i u regionu, koja vrednuje ono što nazivamo kulturnim nasljeđem, a s druge strane podržava savremenu umjetnosti i savremene umjetničke izraze“, rekao je Vuković .

Manifestacija je počela otvaranjem izložbe grafika, “Maova posljednja posjeta Veneciji” islandskog umjetnika Eroa u saradnji sa beogardskom galerijom Haos, u Ateljeu Luke Tomanovića, u ponoć sa subote na nedjelju.

Ova jedinstvena serija od 12 grafika, inače angažovanog i provokativnog stvaraoca, tako dovodi jednog od najvećih populističkih lidera u nezamisliv kontekst i ambijentalno okruženje, a koje umjetnik pretače u osebujne kompozicije na više lokaliteta u Veneciji.

U Ateljeu Tomanović, u toku je i izložba litografija Miodraga Dada Đurića u Galeriji Špinaker na Toploj, dok se u galeriji Luča, predstavio skulptor Miodrag Šćepanović, a u Sju Rajderu na Belavisti minijature su izložili: Šemsa GavrankaPetanović, Dragan Jovanović Sole, Minja Bojanić, Vitka Vujinović i El gvojos.

Vrata svojih su otvorili i Atelje Prijić, Atelje porodice Morović, Dragice Kosić i ostali. Pored mnogobrojnih izložbi, performansa, program je obogaćen i muzičkim segmentima, te ostalim pratećim sadržajima.

U lapidarijumu Zavičajnog muzeja nastupili su džez muzičari Dragan Đorđević sa prijateljima, a u ponoć je izvedena predstava “Noć punog mjeseca”, Hercegnovskog pozorišta.

Bonus video: