Imaju odgovor na snagu

"Sada nas čeka veoma težak protivnik, koji je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu „pogubio” sve reprezentacije svojim načinom igre", naglašava Marija Jovanović.
2 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 11:46h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - U duelu olimpijskih debitanata, ali i timova sa potpuno različitom rukometnom istorijom, pitanje pobjednika nije se ni postavljalo, Crna Gora je oduvala Veliku Britaniju.

Nakon dana odmora, Maju Savić i drugarice čeka pakleno težak zadatak - okršaj sa najboljom ekipom Južne Amerike, Brazilom. Tim iz zemlje kafe, sambe i fudbala je na decembarskom prvenstvu svijeta, na kojem je bio domaćin, osvojio 5. mjesto, iako je imao samo jedan poraz uz osam pobjeda.

Da je tim Mortena Subaka spreman za velika djela pokazao je u subotu protiv Hrvatske, koju je savladao sa 24:23.

"I te kako nam je bila potrebna utakmica protiv Velike Britanije, sreća da nam je to bio prvi rival, da se rastrčimo. Sada nas čeka veoma težak protivnik, koji je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu „pogubio” sve reprezentacije svojim načinom igre. Još je iskusniji nego tada, zbog čega moramo jako dobro da se spremimo za taj meč", naglašava Marija Jovanović.

U večerašnjem meču (20.30 časova), „crvene” će se namjeriti na jednu od fizički najdominantnijih ekipa na planeti.

"Imaju vrlo jake, snažne igračice na svim pozicijama. Ni mi tu ne zaostajemo, ali je u pitanju ekipa koja je prirodno fizički nadarena i mora joj se odgovoriti na pravi način, a to je jaka, čvrsta odbrana, kakva nas krasi", ističe bek rumunskog Olkima.

Brazil je na Mundijalu pokazao da nikada ne odustaje - u derbiju grupe C je na poluvremenu gubio od Francuske sa 17:10, a slavio je sa 26:22! Jedini poraz doživio je u četvrtfinalu protiv Španije (27:26), a u meču za 5. mjesto je pregazio Rusiju sa nestvarnih 36:20.

Među nekoliko izvanrednih igračica izdvajaju se sjajno desno krilo Alešandra do Nasimento, bekovska linija Eduarda Amorim, Deonize Kavaljeiro i Ana Paula Rodrigeš, koja je glavni asistent, kao i odlični golman Ćana Mason. Nakon Crne Gore, Brazil je uz još dva tima iz grupe A, Angolom i Rusijom, reprezentacija sa najviše igračica iz jednog tima na Olimpijskim igrama - čak osam „karioka” nosi dres bečke Hipobanke.

Razlika je što šampiona Afrike predstavljaju rukometašice lokalnog Petro Atletika, a Rusiju oktet Lade Toljati, koju, gle čuda, predvodi Jevgenij Trefilov. Dok je kontroverzni selektor „zbornaje” bio trener Zvezde Zvenigorod, najviše igračica u reprezentaciji bilo je iz tog kluba, a do sada je „preživjela” samo velika Ljudmila Postnova.

"Brazilke imaju sjajan zajednički duh, a svaka od njih igra sa puno elana. To se vidi na terenu, nikada ne padaju. Od njih se ne očekuje previše, što je svakako prednost. Uvijek postoji jedna igračica koja iskoči, ali moramo da se spremimo za sve njih, jer je svaka izuzetno opasna - od Amorim, do brojeva 9 (Rodrigeš), 81 (Kavaljeiro), krila naravno i golmana koji je i te kako dobar. Većina njih igra u Hipu, malo ljudi u principu zna za njih, ali su veoma nezgodna reprezentacija. Pobjeda protiv njih značiće nam puno", zaključila je Jovanovićeva.

Radičević: Za ovaj meč smo se najviše spremale

Pobjeda nad Brazilom mnogo bi značila Crnoj Gori, ali put do nje neće biti nimalo lak.

"U pitanju je veoma ozbiljan protivnik, ovaj meč će biti pravi test za nas. Za ovaj susret smo se najviše pripremale, jer nam je utakmica sa Brazilom veoma važna - ističe Jovanka Radičević, kojoj je u Đeru saigračica Eduarda Amorim.

Južnoamerikanke su odavno već skenirane, ostalo je „samo” da se dogovor sprovede na terenu.

"Sve Brazilke igraju u Evropi, iskusne su, a pokazale su i kvalitet protiv Hrvatske. Analizirale smo ih, dobro se pripremile, ali ćemo se fokusirati samo na našu igru. Pune smo samopouzdanja", zaključila je Radičevićeva, uz napomenu da je Crna Gora protiv Velike Britanije uigravala neke akcije koje će pokušati da primijeni u narednim mečevima.

Bonus video: