Crna Gora izgubila od SAD

Vaterpolisti Crne Gore izgubili su prvi meč na Olimpijskim igrama. Bolja je bila selekcija SAD - 8:7
60 pregleda 150 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2012. 20:10h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - Kako su samo sebi zagorčali život vaterpolisti Crne Gore - umjesto toliko najavljivane i očekivane pobjede, koja bi im olakšala posao u nastavku grupe B, „ajkule” su poražene od Sjedinjenih Američkih Država, pa će u utorak i četvrtak morati da jure pobjede protiv Mađarske i Srbije.

Ako ne uspiju, u četvrtfinalu ih vjerovatno čeka pakao...

U bazenu „Vaterpolo arene” u Olimpijskom parku praktično ništa nije funkcionisalo u igri Crne Gore.

I pored toga, postojala je šansa da se izbori remi, ali u posljednjih 17 sekundi, koliko je trajao napad nakon tajm-auta Ranka Perovića, momci u bijelim kapicama nisu uspjeli ni da šutnu ka golu.

Da su došli do boda, pravda ne bi bila zadovoljena, jer je protivnik bio bolji. Predvođeni fenomenalnim Merilom Mozesom, koji je imao 12 odbrana, vicešampioni iz Pekinga su vodili od početka druge četvrtine do kraja.

Crna Gora je imala mnogo prilika da priđe ili da izjednači, ali nijednom nije uspjela. Razloga je mnogo - i Miloš Šćepanović i Denis Šefik su primali golove iz velike udaljenosti, nisu koriščeni ziceri, realizacija napada sa igračem više je bila očajna... Sve u svemu, dan kakav ne smije da se ponovi.

Nakon što je Aleksandar Ivović pogodio na početku 5. minuta, Ameri su preuzeli kontrolu nad igrom i poveli 2:1. Bek Pro Reka je izjednačio, ali su momci Terija Šredera agresivnom odbranom stigli do plus dva (4:2) minut i četiri sekunde prije poluvremena.

Draško Brguljan je smanjio, a onda se dogodio jedan od odlučujućih trenutaka utakmice - Mlađan Janović je izašao sam pred Mozesa, ali mu je prišao preblizu, pa nije uspio da ga savlada, a onda je u povratku u odbranu zaboravio na Adama Rajta, koji je lobobao Šćepanovića za 5:3.

Amerikanci su dobili dodatnu injekciju samopouzdanja, pa je Piter Vareljas iz velike daljine pogodio za 6:3 i natjerao Perovića da između stativa pošalje Šefika.

Velika želja da makar izbjegnu poraz i nekoliko lucidnih golova omogućili su Crnoj Gori da priđe na 6:5 i 7:6, a onda je šansu utakmice propustio Brguljan - 85 sekundi prije kraja u kontri je pokušao da lobuje Mozesa, ali je lopta pogodila prečku.

Njegov bivši saigrač iz Primorca Toni Azevedo je 57 sekundi prije kraja sa velike distance povisio na 8:6, ali to nije bio kraj - Vladimir Gojković je ekspresno smanjio, a onda je 18 sekundi prije kraja i oteo loptu rivalu.

Sudije su sekundu kasnije dozvolile Peroviću da uzme tajm-aut, a možda bi bilo bolje da nisu - Amerikanci su se skoncentrisali, odigrali izuzetno agresivno u odbrani i spriječili „ajkule” da makar pokušaju da ugroze Mozesa...

Vremena za tugovanje nema, jer se već u utorak u 11 sati igra novi derbi - meč sa Mađarskom. Biće to duel ranjenika, jer je trostruki olimpijski šampion juče ponižen u duelu sa Srbijom.

Crna Gora - SAD 7:8 (1:1, 1:3, 2:2, 3:2)

London - „Vaterpolo arena”. Gledalaca: 3.700. Sudije: Stavridis (Grčka), Flejhajv (Australija). Igrač više: Crna Gora 9 (2), SAD 7 (1).

Crna Gora: Šefik (dvije odbrane), Šćepanović (tri odbrane), Brguljan 1, Pasković 1, Petrović, Drašković, Radović 1, M. Janović, N. Janović, Ivović 3, Zloković, Gojković 1, Jokić.

SAD: Mozes (12 odbrana), Lejpin, Vareljas 3, Hadnat, Pauers, Rajt 1, Bakner, Bobjen 1, Azevedo 1, Bejli 1, Haten 1, Smit, Man.

TOK MEČA

Nije upućen ni šut, SAD je slavila sa 8:7

Do kraja je 17 sekundi, Crna Gora kreće u napad za bod nakon tajm-auta Ranka Perovića.

7:8 Gojković, 46 sekundi do kraja

6:8 Azevedo, 57 sekundi do kraja

6:7 Ivović, 2,09 do kraja

5:7 Varelas, 3,55 do kraja

5:6 Pasković, pet minuta i 45 sekundi do kraja

4:6 Radović, 54 sekunde do kraja 3. četvrtine

3:6 Varelas 21.

3:5 Rajt 19.

3:4 Brguljan 18. (igrač više)

2:4 Varelas, minut i četiri sekunde poluvremena

Gojković i Mlađan Janović već imaju po dva isključenja.

2:3 Bobjen 13. (igrač više)

2:2 Ivović 12.

1:2 Haten 9.

1:1 Bejli 7. (igrač više)

1:0 Ivović 5.

Vaterpolisti Crne Gore svoj drugi nastup na Olimpijskim igrama otvaraju utakmicom sa SAD.

Pobjeda bi osigurala četvrtfinale i pogurala "ajkule" ka lakšem rivalu u borbi za polufinale.

Zadatak, međutim, nije nimalo lak, jer su Ameri olimpijski vicešampioni.

Galerija

Bonus video: